Hidup Untuk Memberi...

Hayah hidup ini hanyalah sekadar sekelip mata berbanding dengan kehidupan di yaummul akhirah. Lantaran apalah kiranya kita memberi walaupun hanya sekadar sekelumit.

Day 14 : Tazkirah Ramadhan

3 Peristiwa Besar Ramadhan (sambungan...)

2. Qazwah Badar.

Peperangan Badar berlaku pada tahun ke 15 kerasulan Muhammad saw ketika usia baginda 55 tahun. Peperangan yang berlaku pada tahun 2 Hijrah ini benar-benar mengambarkan pertembungan aqidah antara Iman dan Kufur.

Firman Allah swt yang bermaksud, "Sesungguhnya telah ada satu tanda (bukti) bagi kamu pada dua pasukan yang telah bertemu (di medan perang); satu pasukan berperang pada jalan Allah dan yang satu lagi dari golongan kafir. Mereka (yang kafir itu) melihat orang-orang Islam dengan pandangan mata biasa - dua kali ramainya berbanding dengan mereka sendiri. Dan Allah sentiasa menguatkan sesiapa yang dikehendakiNya, dengan memberikan pertolonganNya. Sesungguhnya pada peristiwa itu terdapat satu pengajaran bagi orang-orang yang berfikiran (yang celik mata hatinya)."
(Surah Aali-Imran : 13)

Peperangan ini juga menyaksikan jika berlaku pertembungan antara ikatan aqidah dan ikatan pertalian darah, maka ikatan aqidah menjadi keutamaan. Antara mereka adalah 'Ubaidah bin AlHarith, Hamzah bin A Mutalib dan Ali bin Abi Talib yang menentang 'Utbah bin Rabi'ah, Syaibah bin Rabi'ah dan alWalid bin 'Utbah. Hamzah dan Ali dapat mengalahkan lawannya dalam masa yang singkat, manakala 'Ubaidah sama-sama luka parah dan akhirnya syahid. Abu Hauzaifah bin 'Utbah menentang ayahnya 'Utbah bin Rabiah, Mus'b bin Umair berhadapan dengan adik beradiknya sendiri Aziz bin Umair dan 'Ubaid bin Umair. Manakala Abu 'Ubaidah menentang bapanya sendiri.

Peperangan ini juga mengambarkan lemahnya kita tanpa pertologan dari Allah swt.

Firman Allah swt yang bermaksud, "Dan sesungguhnya Allah telah menolong kamu mencapai kemenangan dalam peperangan Badar, sedang kamu berkeadaan lemah (kerana kamu sedikit bilangannya dan kekurangan alat perang). Oleh itu bertaqwalah kamu kepada Allah, supaya kamu bersyukur (akan kemenangan itu). (Ingatlah wahai Muhammad) ketika engkau berkata kepada orang-orang yang beriman (untuk menguatkan semangat mereka): "Tidakkah cukup bagi kamu, bahawa Allah membantu kamu dengan tiga ribu tentera dari malaikat yang diturunkan?," Bahkan (mencukupi. Dalam pada itu) jika kamu bersabar dan bertaqwa, dan mereka (musuh) datang menyerang kamu dengan serta-merta, nescaya Allah membantu kamu dengan lima ribu malaikat yang bertanda masing-masing. Dan Allah tidak menjadikan bantuan tentera malaikat itu melainkan kerana memberi khabar gembira kepada kamu, dan supaya kamu tenteram dengan bantuan itu. Dan (ingatlah bahawa) pertolongan yang membawa kemenangan itu hanya dari Allah Yang Maha kuasa, lagi Maha Bijaksana."
(Surah Aali-Imran : 123)

Umat Islam ketika peperangan ini hanya sekitar 313 - 317 orang, berbekalkan 2 ekor kuda serta 70 ekor kuda dan tanpa baju berantai. Sedangkan kaum kafir dengan segala kelengkapan seramai 1300 orang, 100 ekor kuda, 600 helai baju berantai dan unta yang sangat banyak. Kalau kita lihat perbandingan secara material, umat Islam sudah kalah. Tapi pertolongan Allah cukup dekat untuk mereka yang ikhlas berjuang mempertahankan aqidah mereka.

Firman Allah swt yang bermaksud, "...Berapa banyak (yang pernah terjadi), golongan yang sedikit berjaya menewaskan golongan yang banyak dengan izin Allah; dan Allah (sentiasa) bersama-sama orang-orang yang sabar."
(Surah al Baqarah : 249 )

Maka inilah penjelasan yang cukup jelas dari Allah swt. Bagi kita umat Islam mengambil iktibar dari Qazwah Badar yang juga berlaku pada 17 Ramadhan. (bersambung... Wallahualam)

0 comments:

Aidil Fitri 1431H

Berita Harian : BeritaUtama

BERIKAN SOKONGAN ANDA...

BERIKAN SOKONGAN ANDA...

HULURKAN SUMBANGAN ANDA....

HULURKAN SUMBANGAN ANDA....

At-tarikh

jam UMMI di KUANTAN

jam WALID di JUBAIL

About Me

My photo
I'm Sharifah Faridah Hanim Tengku Embong. A mother of 6 children. Currently as a teacher at SMK Paya Besar, Kuantan.

My School of Fish (Please click if u like 2 feed da fish...)

Warna-warna Kehidupan....

warna-warna hidup mu
mewarnai kebebasan
mencerna keceriaan
mendambakan kegembiraan
menjalari kehidupan samudera
menyusuri rahsia ciptaan Allah
namun
aku tetap kagum
hidup mu tidak pernah lemas
hatta secebis daging mu
tidak pernah terjejas
dek keasinan melaut menyelubungi mu
mampukah kita
menggarap kehidupan ini
seperti mu
untuk terus melangkah
bertahtakan
keimanan dan ketaqwaan

Hamster 'Abbas Punya

Nazirah punya turtle...

Said nak juga...

Merisik Khabar

Liku-liku Kehidupan


 • SK Sultan Sulaiman 2 (1974 - 1979)
 • MRSM K Trg (1980-1984) 3rd Batch
 • LCP, Azusa (1985)
 • Citrus College, Glendora (1986)
 • USC, LA (1986 - 1989) Class of 1989
 • SM Sultan Sulaiman, Kuala Terengganu
 • Sykt Limbongan Timor Sdn Bhd, K Trg
 • Syarikat Amsys Bhd, Penang
 • SM Sultan Ismail, Kemaman
 • SM Vokasional, Kemaman
 • MPKT Batu Rakit (1993 - 1994)
 • SM Vokasional, Kuala Terengganu
 • SM Seri Budiman, Kuala Terengganu
 • SMK Paya Besar, Kuantan

 • Blog Archive

  Rapuh by Opick

  Detik waktu terus berjalan
  Berhias gelap dan terang
  Suka dan duka
  Tangis dan tawa
  Tergores bagai lukisan

  Seribu mimpi berjuta sepi
  Hadir bagai teman sejati
  Di antara lelahnya jiwa
  Dalam resah dan air mata
  Ku persembahkan kepadaMu
  Yang terindah dalam hidupku

  Meski ku rapuh dalam langkah
  Kadang tak setia kepadaMu
  Namun cinta dalam jiwa
  Hanyalah padaMu

  Maafkanlah bila hati
  Tak sempurna mencintaiMu
  Dalam dada ku harap hanya
  Dirimu yang bertakhta

  Detik waktu terus berlalu
  Semua berakhir padaMu