Hidup Untuk Memberi...

Hayah hidup ini hanyalah sekadar sekelip mata berbanding dengan kehidupan di yaummul akhirah. Lantaran apalah kiranya kita memberi walaupun hanya sekadar sekelumit.

Hari Keluarga KOBI

Sepagi Ahad di pantai Kempadang bersama ahli-ahli KOBI dalam Hari Keluarga KOBI 2008. Yang paling gembira anak-anak sebabnya satu je dapat mandi pantai...

Sukaneka untuk anak-anak KOBI
Hati-hati Nazirah isi air dalam botol tu...
So thirsty, after mandi pantai
Tiup Sakinah, tiup...
Umi rehat, Walid bakar ayam....
Buai laju-laju...
Kalimah Akhirah sebelum bersurai

Hadiah buat yang menang sukaneka dari Pengerusi KOBI

Selamat pulang buat yang jauh. Semoga bertemu di tahun akan datang, insya'Allah.

Forum KOBI

Malam bergegas ke SeRIA sekali lagi kerana nak mengikuti Forum KOBI yang di pengerusikan oleh Saudara Abdullah. Ahli panelnya, pengerusi KOBI sendiri, Tn Haji Sabaruddin dan Mudir SeRIA, Tn Hj Abdul Ghani Abdul Rahman. Apa yang dapat saya catat
1. Harta adalah perhiasan yang melekat dihati kita. Jadi kita seharusnya menggunakannya untuk mendapat keredhaan Allah.
2. Harta juga sebenarnya kepunyaan Allah yang mutlak, yang mana Allah beri pinjam sahaja kepada kita.
3. Sahabat-sahabat Rasulullah SAW adalah orang yang kaya (spt Saidina Abu Bakar, Abdul Rahman bin Auf) di tangan tapi meletakkannya dijiwa, jadi mereka semua dalam penampilan yang sederhana.
4. Nilai dunia hanyalah sekadar tidak lebih dari sayap nyamuk.
5. Aset yang paling besar ialah jiwa dan roh yang tenang, yang Allah swt beri kepada hamba-hambanya yang dikasihi.

Wallahu'alam.

Secretly taken ... my son!!

This photo was secretly taken by my son (in the middle)
with his friends,
Amboi bukan main posing lagi...
ambil hp Umi tak cakap!!

Harapan Pengerusi KOBI

Sebelah petang, mesyuarat agong perwakilan KOBI berjalan lancar. Majlis di rasmikan sendiri oleh Pengerusi KOBI, Tn Hj Sabaruddin b Alias. Antara harapan beliau untuk melihat KOBI dapat melebarkan sayapnya agar dapat membantu ahli-ahli bemuamalah secara Islam dan mengikut syara'. Tegas beliau sistem Islam meliputi urustadbir sistem kewangan yang baik dengan mengumpul dana, mengurus, menjana dan mengagihkan kepada pembangunan ummah Islamiyah.


Sebelum bersurai ada sedikit hadiah buat anak-anak anggota yang cemerlang. Buat Habibah Solehah, Bonda doakan hadiah ini sebagai dorongan untuk lebih cemerlang di dalam peperiksaan SMA nanti. Dan kecemerlangan ini diteruskan bukan sahaja untuk bekalan dunia malah bekalan di akhirat.
As for others, Naemah and Sakinah, kalau nak hadiah juga, buat betul-betul PMRU dan UPSR nanti !!

Sepagi bersama Cik Rodziah

Alhamdulillah, segala berjalan seperti yang di rancang. Saya telah dapat melepasi satu lagi tahap ujian menjadi pengerusi majlis! Semalam saya cuba menyusun skrip apa-apa yang nak dicakapkan, tapi bila majlis bermula, skrip entah ke mana, dah tak ikut lagi! Sampai lupa nak beri salam. Mungkin hadirin tak perasan, tapi saya rasa satu yang besar bagi saya, malu juga!. Tapi saya anggap inilah pengalaman yang cukup bermakna buat saya. Kalau di sekolah audien saya hanya pelajar. Saya sudah anggap macam anak-anak saya. Jadi bila bercakap rasa kurang kekoknya, tapi tadi lain situasinya. Ahli koperasi yang hadir bukar sekadar dari Kuantan, tapi Temerloh dan Raub pun ada.

Isi ceramah agak relevan. Sebagai ahli Koperasi Bimbingan Insan Berhad (KOBI) saya rasa sepatutnya maklumat ini diketahui 12 tahun dulu lagi, masa mula-mula menyertai koperasi ini. Walau apa pun apa yang terlintas dihati saya seperti tulisan Dr Abdul Karim Zaidan dalam kitab Usul Dakwah, Islam menuntut penganutnya mengikuti ajaran Islam secara sedar. Maka sebagai seorang Islam kita perlu jelas peranan dan tanggungjawab kita. Bukan sekadar ikut-ikutan. Begitu juga bila saya sebagai ahli KOBI perlu jelas hak dan tanggungjawab, so my next assignment, glance through Undang-undang Kecil Koperasi. Be alert!

The speaker, Cik Rodziah Mohamed,
lecturer from Maktab Kerjasama Malaysia.
Currently she is pursuing her PHD in Business Study at UUM.

Some of the participants.

Kembali ke sekolah

Kembali ke sekolah setelah 3 hari berbengkel di Kuala Terengganu. Tapi bagi saya bila tiba hujung minggu, amat terasa kekalutannya. Minggu ini saya benar-benar menyambut bulan koperasi seperti kata Tn Hj Zahidi ketika ucapan Perasmian Hari Koperasi peringkat Sekolah pagi tadi. Jika siang ni Hari Koperasi sekolah, esok dan lusa pula saya akan bersama dengan Koperasi Bimbingan Insan Berhad(KOBI). Pagi Sabtu akan diadakan short course dari pihak Angkasa, petang mesyuarat Agong KOBI, manakala malamnya ada forum perdana. Hari Ahad pula akan diadakan Hari Keluarga KOBI di pantai Kempadang. Another hectic weekend... tapi inilah tugas dan tanggungjawab.

Tadi saya rasa agak bersalah kerana terlewat tiba 15 minit untuk berusrah kerana menyiapkan Buletin KOBI yang akan di edarkan esok. Pulang dari usrah terus saya bergegas ke Tunas Manja membeli minuman Vitagen as goodies for anak-anak KOBI esok. Nasib saya sudah meminta tolong daripada Cikgu Suriati untuk membelikan biskut Tiger. (maaf kali ni tak dapat boikot produk Belanda) terlebih awal. Walaupun kos agak mahal sikit, tapi saya akur. Kali ini cuba nak elakkan anak-anak mendapat makanan berbentuk junk food.

Malam ini Sakinah dan Nazirah sibuk menolong saya pekkan Vitagen, biskut, belon dan sehelai sapu tangan ke dalam beg plastik. Alhamdulillah Muhammad Said tidur awal, maka kuranglah satu gangguan.

Tapi ada satu lagi yang belum selesai, I’ve to prepare for a script because tomorrow morning I’m going to chair the course since the speaker will be a woman. So malam ini lewat jugak lah nampaknya saya tidur… Apa yang penting semua ini dilakukan dalam rangka beribadah kepada Allah swt. Moga Allah menerimanya sebagai jariah dari hamba yang lemah ini...

Segalanya Berakhir disini

Tamat sudah mesyuarat/bengkel selepas 3 hari bertungkus lumus menyiapkan dan memurnikan bahan P&P untuk Program ICTL. Walaupun minda agak penat, tapi banyak ilmu ICT terkini yang di pelajari secara formal dan tak formal. Banyak sebenarnya yang kita tak tahu.

Tadi semasa Majlis Penutupan, Dr Hjh Hajar ada mengkhabarkan, ini mungkin kali terakhir pihak BPK (Bahagian Pembangunan Kurikulum nama baru bagi PPK) akan panggil untuk cikgu-cikgu bermesyuarat ke tempat jauh-jauh. Selepas ini semua perjumpaan akan di buat setempat mengikut negeri masing-masing dan hotel tak mainlah lagi. Langkah berjimat cermat dalam situasi hari ini. Walau apa pun, saya tak kisah mana, kalau dekat lagi senang nak tinggalkan anak-anak. Yang penting ilmu baru tu dapat di pelajari dan dikongsi bersama-sama.

Perasmian Penutup dari Dr Hjh Hajar bt Mohd Nor

Noraiza, Nursylawaty, Johana & Norliza
Rosnani, Wan Haslina & Lim Guat Bee
Sh Juliana & Kamariah

Semua rakan-rakan kenalan, biasalah tu hari terakhir baru nampak mersa lebih sikit... Jika ada kesempatan bertemu kembali. Selamat kembali ke sekolah...

An Evening Visit

This evening have a chance to visit
both of my daughters at SMASKL.
Irah who got so excited to met her sisters.
They were playing outdoor games while I reached at their school.

So, Walid, your daughters are well...

The good thing...

The good thing about going to the meeting/course, other that dapat ilmu baru, you will get to know new friends. As for this ICTL meeting, I met Johana Mohamad. What a surprise, she is xSMKPBians. Used to study at SMKPB for 2 only weeks in 1991!! She said one of the reasons why she was there in a short time because... oh well old teachers know most, isn't it Pn Pn Hjh Zainab ? But now, I told her, things have changed a lot. There are so many things that you can be proud of SMKPB...

Pn Johana Mohamad, always happy and smiling

En Hassan b Wahid, our Bahagian Pembangunan Kurikulum

(BPK new name for PPK) officer

All teachers who are involved in the meeting.
The picture was taken due to Dr Hjh Hajar's advice,
teachers from SMK Sri Kenanga...

A farewell wish

Fatin Nadiah and Norshazlin,
my 5 Saksama students,
who are going to Kelantan
as their fathers are transfered
to Penjara Machang (Warder Official).
Good luck for both of you.
Insya'Allah cikgu doa anda berdua berjaya dan
cemerlang dalam mata pelajaran Add Math nanti...
Ingat benih yang baik
akan menghasilkan pokok yang baik
walau di mana mereka berada.
Fatin, me and Norshazlin

Back to Kuala Terengganu

Alhamdulilah, I drove all the way to Kuala Terengganu to attend an ICTL meeting at Permai Park Inn. Arrived at bonda's house around 12.30 after two and a half hour journey. Just nice time for lunch, bonda served with gulai remis... Anyway, both bonda and ayahanda looked happy as their grandchild Nazirah will stay with them for couple of days.


Walid, in case U miss me...
Irah sihat-sihat aje kat rumah tok'ki


ICTL Meeting, Taklimat from En Hassan at 5.00 pm just now.

Anak cikgu siapa...?

Alahai so cute...
Siapa tahu anak cikgu siapa ni.
Pergi sekolah ikut mamanya hari jumaat lalu...

Jamuan Persaraan mantan Pengetua SMKPB


Semalam bertolak lah kami berempat, Haniliza, Pah Radziah, Siti Arija dan saya, dari Sg. Isap Damai menghadiri jamuan makan malam sempena persaraan En. Amiruddin b Abdullah, bekas pengetua SMK Paya Besar. Jawatan terakhir beliau ialah sebagai Timbalan Pengarah di JPNP. Jamuan diusahakan oleh Pn Rohany bt Saat selaku mantan Penyelia Petang SMKPB sewaktu En Amir(nama singkatan yang kami cikgu-cikgu panggil) menjadi Pengetua di SMKPB. Ramai bekas-bekas guru lain yang hadir termasuk En Mohd Sabri, Miss Ong, Pn Hjh Rakiah, Pn Hjh Noraini, Pn Hjh Nor Asmah dan Pn Nor Hamizah. Bekas pengusaha kantin En Manaf dan isteri pun hadir sama.

Secara peribadi, saya banyak belajar dari En Amir masa di SMKPB. Yang saya masih ingat, En Amir seorang yang teliti. Suatu hari saya bawa surat untuk En Amir tandatangan, tapi beliau menolakkan. Sebabnya, ayat saya tulis tu tunggang langgang. Al maklumlah saya ini bukan guru bahasa. Kalau menulis itu beberapa kali tukar ayat. Alih-alih kena tegur juga salah!! Tapi itu satu pengajaran buat saya.

Satu lagi nak ucap terimakasih juga buat En Amir, (semalam masa berucap lupa lak nak sebut) semasa beliau menjadi pegawai PPD di Kuantan, menghadaplah saya jumpa En Amir untuk minta recommendation letter konon-konon nak minta biasiswa untuk ke Ireland. Sekali lagi saya di tegur sebab salah tulis Educational Officer. Menunggu saya sekali lagi di pejabat untuk kerani PPD taip surat baru. Saya tabik lah ketelitian En Amir. Tapi sayang saya tak dapat pun biasiswa tu. Mungkin tak ada rezeki kot. Lagi pun dia cuma offer 2 biasiswa je, macam mana nak dapat kalau satu Malaysia mintak!

Walau bagaimanapun selamat bersara buat En Amiruddin selaku bekas Pengetua SMK Paya Besar. Terima kasih di atas segala tunjuk ajar yang telah diberikan. Kalau kita seorang guru, walau pun pencen orang akan tetap panggil cikgu. Satu yang amat bermakna kerana tugas guru bukan sekadar mengajar tapi mendidik. Kita guru adalah pembentuk generasi akan datang…
Menunggu di Lobi Shazan Hotel

Ketibaan En Amiruddin di sambut
En Mohd Sabri Bidun & Muhammad Sabri Salim

The ladies, yang dalam pantang pun ada...

X SMKPBians...

Tetamu yang diraikan

Rakan-rakan yang hadir.


Ucapan dari Pn Hjh Rakiah bt Daud

Ucapan dari En Amiruddin Abdullah

Cenderahati buat isteri En Amiruddin

Kenangan buat En Amiruddin

Terimakasih kepada yang dapat meraikan En Amirruddin.

Di suatu petang

Ini buah apa? Selepas usrah di rumah Makcik Esah petang kelmarin saya dihadiahkan buah yang ditanam di laman rumahnya. Maklumlah rumah di kampung sejuk mata memandang penuh dengan buah-buahan dan bunga-bungaan termasuk orkid. Teringat saya kepada arwah tok dan tok’ki saya yang suka menanam orkid. Sayang bakat tu tak menurun pada saya… Pasal buah tadi, ini pertama kali tahu dan lihat buah tersebut. Mulanya saya teka buah STOR atau MESTA (panggil orang Terengganu). Rupa-rupanya tekaan saya salah. Pertama kali saya tahu, lihat dan kenal buah MENTIGA!! Agak melucukan kerana mengingatkan saya syarikat yang menguruskan perumahan di Sg Isap ini, Syarikat Mentiga Sdn Bhd. Selama ini saya ingatkan MENTIGA itu di ambil dari mentega atau margerine yang kita sapu pada roti tu... rupa-rupanya nama pokok buah! Apabila ditunjukkan pada suami, dia tidak mengenalinya. Tekanya buah pisang kaki. Apabila dimakan, rasanya sedap manis dan lemak.

Balik usrah saya dapat ziarah 2 orang teman, seorang kehilangan anaknya kerana keguguran dan seorang lagi baru melahirkan anaknya yang ke 5. Dua situasi yang berbeza yang menyentuh hati saya. Ia menginsafkan saya bahawa hidup tidak boleh lari dari ketentuan Allah swt. Dia Maha Berkuasa mengambil pulang atau mendatangkan siapa yang Dia kehendaki. Yang pasti suatu hari nanti kita juga semua akan bertemu dengan Allah swt. Oleh itu uruskan hidup kita dengan bijak, agar kita dapat membawa bersama amal-amal yang soleh apabila bertemu dengan Nya nanti.

Launched Your Own Rocket of Life!!

Too tired to update the blog last night. I was busy trying to generate a new time table. Believe it or not this lap top was on until late night, me…? as usual, napping beside my lap top.
As for my husband it’s the time for him to repeat asking me the same old question, “Still have to change the time table..huh?
Tak settle-settle lagi ke
?”.
What can I say, just repeating the same old answer, “ Teachers come and go, either early, middle or end of the year. So
faham-fahamlah, how can you can’t fix to one time table for the whole year, Yang….” dengan penuh lembut dan bersopan….

Anyway here some pictures during the rocket launching competition yesterday. The promotion from Puan Pengetua during the assembly on Monday really worked. It had roused high eagerness among students to attend the launch. In my class, many students keep asking, “Cikgu bila nak lancar?”

“Cikgu kami nak tengok jugak..”
“Cikgu roket kami jauh punya nanti.”
“Cikgu, Dr Muzafar datang tak…” and many others questions.
So during the evening after school, a big crowd turned up. Around 40 rockets were launched. Everybody was really happy and enjoyed!!

The big crowd turned up during the launching.

Too happy ... tak menang pun tak pe...

Ummul Qais & pasangannya dengan roket yang paling jauh jarak sasarannya ...

Farahi... I got your picture here...

Namun, saya cuba melihat dari sudut yang berbeza. Lancarlah roket kehidupan kita sendiri menuju kepada Allah dengan membawa bekalan keimanan dan ketaqwaan. Sekiranya persiapan yang dibuat cukup, insya’Allah kita akan sampai ke destinasi dengan sejahtera, kita redha dengan Allah dan Allah meredhai perjalanan hidup kita di dunia ini…

Motivational Sparks

The first term has ended. When it comes to the second term of schooling, you'll feel that time will getting faster. For those who are teaching the exam classes this is the time where you are getting busy with strategies, setting up especially for the weak ones, not exceptional me. Through my experience so many things had been done. Until at certain point you'll feel that you almost lost of ideas.

This term I'll attempt to make an anomaly. Other than modules and seminars, I’ll try to motivate and shift their mind setting. This idea I got from my daughter who’s studying at SMASKL. Before I start teaching, I’ll write ”Add maths is easy” on the board as a motto. Hopefully I can set their mind to positively think that is not difficult to solve add maths problems. What you need is to drill your self constantly with the correct working steps. And most important, never give up for only if you could not get the solution on the first trial.


I always pray to Allah, at least all my students pass the SPM examination. I'm not teaching in a boarding school with smart students, but I never degrade my students' abilities. Though suprisingly, last year was the worst. As teacher with more that 10 years of teaching experience, I only could produce 1 student with A! So hopefully this year will get better. Let’s never lose hope that this new aim will spark a miraculous outcome…

The only 5 guzs in 5 Syumul.

5 Cemerlang girls whose not done yet with their PSV project ...

My Beloved Students...

To all my 5 Saksama, 5 Syumul, 4 Saksama, 4 Syumul, 2 Bestari and 2 Cekal students...

Any of you who be the first to spot this blog, please introduce your self at the comment section.

There'll be a special suprise for you...!!!

Kehidupan adalah ujian dari Allah

Jam menunjukkan hampir 3.40 petang. Sedang asyik saya menyiapkan relief untuk hari esok, Selasa. Tiba-tiba terdengar alunan Asma’ul Husna. Saya tahu itu bunyi telefon saya. Cepat-cepat saya menyelongkar beg tangan yang sarat dengan pelbagai gadget untuk menjawab panggilan telefon tersebut.
“Siapa pula yang menelefon ini.” Bisik hati kecil saya. Telefon tak sempat di jawab. Bila telefon di capai terpapar nama …….
“Oh panggilan dari ….”. Saya menelefonnya semula. Bimbang juga kalau ada perkara penting yang nak disampaikan. Maklumlah waktu persekolahan sudah lama tamat.
“Assalamu’laikum”
“Waalaikum salam. Ni Pah, ada apa call?” ujur saya.
“Ganggu ke ni?”
“Tak lah saya sedang menyiapkan relief untuk esok” Tangan saya sibuk menaip di keyboard.
“Hah.. tu lah, saya juga nak beritahu awak, esok boleh tak buatkan relief untuk saya, saya sudah beritahu Datin saya tak datang sekolah 2 hari ni.” Sayup-sayup saya mendengar suaranya. Kedengaran bising suara anak-anaknya di belakang.
No problem, nak ke mana tu, ada kursus ke?” Spontan dari saya.
“Eh... Awak tak tahu ke?” jawabnya dengan nada teragak-agak.
“Tahu apa pulak” bisik hati saya. Tadi kami duduk bersebelahan semasa di dewan tak ada pula saya ingat dia beritahu saya apa-apa.
“Tahu apa? Ada apa-apa ke?” Tanya saya lagi dengan penuh tanda tanya.
“Ada ke apa-apa peristiwa yang berlaku di sekolah yang saya tak tahu?” bisik hati saya lagi.
“Saya MC esok.” ujurnya.
MC? Betul ke ni, awak sakit apa. Tadi masa assembly saya tengok awak ok je.” saya bertanya lagi kerana rasa tak percaya perkataan MC terkeluar dari mulutnya.
“Saya... Saya nak admit hospital esok. Saya… saya miscarriage.” ceritanya kepada saya dalam nada nak beritahu atau tidak.
“Asthagfirullah…” saya mengucap panjang. Saya sungguh tidak menyangka jawapan itu yang saya terima darinya.
“Maaf ! Saya langsung tak tahu awak miscarriage. Tak sesiapa pun cakap kat saya. Bila ni kenapa tak cakap awal-awal” perasaan ingin tahu saya makin memuncak.
“Lama dah awal cuti lagi, awak tak tahu lagi ke? Lagi pun bukan serius sangat sampai saya tak boleh datang sekolah.” beritahunya kepada saya.
“Betul, sungguh saya tak tahu. Tak ada sesiapa pun cerita kepada saya.” simpati saya mula bertambah kepadanya.
“Tak ada benda pun. Esok doktor nak check saya sekali lagi. Kalau masih ada lagi yang tak keluar saya akan buat D&C. Nanti saya beritahu awak semula lah kalau saya sambung lagi MC tu.” dia menerangkan kepada saya dengan panjang lebar.
“Oklah tu, awak jangan risaulah, nanti saya buatkan relief tu. Awak tu sabar banyak-banyak ye. Mungkin ada hikmah di sebalik apa yang berlaku.” saya cuba menenangkan sahabat saya.
“Saya pun fikir macam tu jugak. Awak tolong doa untuk saya sama ye, selamat semua.” jawabnya kepada saya.
“Insya’Allah. Awak tak perlu bimbanglah. Jaga diri baik-baik. Jangan lupa beritahu saya kalau ada apa-apa perkembangan.”
”Ye lah. Terima kasih Pah.”
”Sama-sama, tak ada apa pun.” Saya menamatkan perbualan saya.

Saya tergaman sebentar. Boleh saya tak tahu kawan saya dalam musibah. Lebih-lebih lagi bukan perkara itu berlaku hari ini, tapi masa awal cuti lagi, lebih kurang 2 minggu yang lalu. Sibuk sangatkah saya hingga tak sempat nak bertanya khabar. Sekarang barulah saya perasan kenapa matanya merah semasa di Bilik Gerakan pada hari Sabtu lalu ketika Dr Nur Aiza memberi ceramah Pengendalian Stress. Rupa-rupanya semuanya releven dengan apa yang berlaku.

Walau apa pun, inilah fasa-fasa dalam kehidupan. Kita tidak boleh lari dari ketentuan Qada’ dan Qadar Allah. Kadang-kadang lain yang kita rancang, lain yang Allah susun. Terimalah ini sebagai ujian dan dugaan dari Allah sebagai untuk menguji keimanan kita. Bila kita diuji baru kita dapat merasai bahawa kita adalah insan yang lemah. Doa saya semoga rakan saya selamat dan tabah menghadapinya.

Hari yang penuh mendebarkan...

Tamat sudah perasmian minggu Sains & Matematik. Bererti debaran saya sudah selesai. Tugas saya nampak simple tapi penuh mendebarkan. Laman blog selamat dilancarkan. Mungkin tidak secanggih sekolah-sekolah yang lain, tapi saya cuba buat yang terbaik. Apa yang penting blog tersebut dapat memberi altenatif tambahan bagi guru, pelajar dan ibu bapa berinteraksi secara maya.

To Puan Pengetua SMKPB and Pn Hajjah Zainab, thanks for the support , Haniliza, thanks for the surprise gift , Pn Hajjah Noraini, your spirit will always be with us, all Maths and Science teachers, keep up the team work and lastly but not least, Tn Haji Nazli, saya sudah menyahut cabaran anda...

Laman Blog smkpayabesar.blogspot.com.

Hujung minggu yang padat.


Jumaat
Lepas sekolah Jumaat saya bekejar ke Kg Permatang Badak untuk berusrah bersama-sama makcik-makcik di sana. Tetapi situasi amat mengejutkan. Bila melangkah sahaja masuk ke rumah Makcik Mah, saya tergamam melihat ruang tamunya penuh. Tetamunya dari jiran-jirannya juga di jemput sama. Jika biasa sepatutnya ada hanya 5 – 7 orang perjumpaan tadi bertambah menjadi dua kali ganda. Saya merasakan amat terharu melihat kesungguhan mereka untuk mendengar dari saya yang tak seberapa ini. Rasa inferiority menyelubungi benak fikiran saya. Sebenarnya di luar sana ramai mereka yang mempunyai hati dan kesungguhan untuk kembali kepada Allah. Cuma saya tidak mencari ruang dan peluang untuk mendekati hati-hati yang ikhlas itu.

Namun saya bersyukur. Kali ini dapat saya perpanjangkan silratulrahim dengan macik-makcik yang datang. Saya beritahu mereka yang saya bukan ustazah yang berjurusan khusus dalam bidang agama. Saya cuma insan biasa yang sama-sama ingin menghabiskan usia hidup ini untuk menjadi hamba Allah yang beriman. Saya bicarakan dengan mereka definasi Islam yang ke dua tulisan Dr Abdul Karim Zaidan dari kitab Dasar-dasar Ilmu Dakwah. Islam ertinya tunduk, menyerah dan mentaati Allah dan ketundukan itu hendaklah lahir dari kesedaran, bukan kerana terpaksa. Sebagai bukti kepatuhan itu maka kita hendaklah mematuhi segala peraturan-peraturan Allah swt yang diwahyukan kepada Rasulullah Saw. Alhamdulilah, saya mendapat respon yang baik. Doa saya semoga mereka dapat memahami penyampaian saya.

Sabtu pagi
Di sekolah separuh hari kerana mengikuti kursus dalaman ”Pengendalian Stress”. Ceramah disampaikan oleh Dr Nur Aiza dari HTAA. Bila kursus berakhir, saya amat bersyukur dengan diri saya. Saya membuat kesimpulan hidup kita akan tenang dan bahagia jika kita jelas tiga persoalan pokok dalam hidup ini.

Who am I?
Allah jawab dalam Surah Al-Mukminun 12 – 14, Dan sesungguhnya Kami telah menciptakan manusia dari suatu sari pati (berasal) dari tanah. Kemudian Kami jadikan saripati itu air mani (yang disimpan ) dalam tempat yang kokok (rahim). Kemudian air mani itu Kami jadikan segumpal darah lalu segumpal darah itu kami jadikan tulang-belulang, lalu tulang-belulang itu Kami bungkus dengan daging, kemudian Kami jadikan dia makhluk yang (bentuk) lain. Maka Maha Sucilah Allah, Pencipta yang paling baik.

Why am I here?
Allah jawab dalam Surah Ad Dzhariyat 56, Dan Aku tidak menciptakan jin dan manusia melainkan supaya mereka menyembah-Ku.

Where am I going after this?
Allah jawab dalam Surah Az-Zumar ayat 7, Kemudian kepada Tuhan mu lah kembali mu lalu Dia memberitakan kepada mu apa yang telah kamu kerjakan.

Bagi saya bila kita jelas, kita datang sebagai makhluk ciptaan Allah swt untuk beribadah kepadanya dan suatu hari nanti kita akan kembali kepada pencipta kita di hari penghidupan yang sebenarnya. Di sana nanti kita akan persaksikan apa yang telah kita lakukan di dunia ini. Maka bertolak dari situ tidak ada lagi kerisauan kerana setiap apa yang kita lalui dan alami adalah ujian dan cobaan dari Allah swt.




Sabtu Petang
Bertolak ke KL jam 3.00 petang selepas kenduri Aqiqah di rumah Wan Norakman, kerana menghadiri 30th Anniversary of MRSM KT. Ada perjumpaan XKTians di Cititel Hotel di MidValley. Jadi kami bergegas ke sana kerana suami saya kena baca doa untuk majlis tersebut. He's one of the XKTs, one year senior than me, which surprised many friends from my batch… Bila Siput(gelaran saya masa di maktab!) kenal Ramli tu, masa kat maktab lagi ke..? Oh well, jodoh di tangan Allah, we never knew each other. I was so low profile during that time, and he (Ramli) was an active person, BWP, Koop and dapat gelaran MSU (mat surau) lagi. It turned up we were in the same University. Saya selalu bergurau dengan suami saya, kat oversea mana ramai Malaysians, so you have no choice, saya je yang ada kat U tu… But any way saya tetap bersyukur. Saya terselamat dari percintaan monyet zaman sekolah-sekolah dan keindahan Islam berlandaskan syarak mempertemukan kami dalam melayari bahtera rumah tangga dakwah.

So the event begin as early as 7.45 pm. Such a big crowd. I meet Ti, Zan, Roze, Fae, Oda, Radz, Nora and others. So many nostalgic memories had been recalled. Of course every one looks different at the age above 40s. Each of them with the fame career such as architects, engineers, doctors, lawyers and stayed in KL. You can count with fingers those who are teachers. Any how, Alhamdulillah, I'm not regret (though my ambition during schooldays was a doctor) I’m proud to be a teacher. For me, I’m not only deliver knowledge but far more important I "create" person for next generations as what our former teachers had done to us…



Tickets for the event. Ramli (147/79) and Sh. Faridah Hanim (115/80)


Ahad pagi
I just stayed at the room hotel while all my kids went shopping with their father. Sakinah got some novel books. Nazirah had a new slipper. Abbas was rewarded with a remote control car for his good performance in midyear examination. Said also got a pistol toy. While they were out, I cleared up the room and packed things. We have to reach Kuantan by 3.30 pm to attend Ijtima’Am at Ibnu Abbas.

Muhammad 'Abbas Salimi with his new remote control car.


Ahad petang.
Managed to reached SeRIA around 4 o’clock. Cikgu Din was half of his sermon. Alhamdulillah I still could listen another half of his speech. Antara point penting yang sempat dicatit,
1. Jika Allah mencintai seseorang, maka mereka akan diuji di dunia ini dengan sifat kebakhilan dan kesombonganya.
2. Apabila cahaya iman masuk ke dalam dada seseorang, maka mereka akan merasa lapang dan jauh dari dunia yang menipu. Sebalikknya hidup akan condong kepada negeri yang kekal abadi.
3. Buatlah persiapan sebelum tiba kematian.
4. Islam bukan bentuk kefahaman yang abstrak, falsafah atau teologi. Tetapi dipindahkan dalam bentuk yang konkrit, lahir dalam amalan kehidupan.
5. Pendukung kebenaran harus sabar dan tabah menghadapi cubaan.
6. Bila wujud kecintaan muslim kepada Allah swt, akan wujud semangat dalam melaksanakan perintah Allah swt samada yang wajib mahupun yang sunat.

Ya Allah, terimalah amalku yang tidak seberapa ini.

Hari terakhir di Temerloh

Hari ini berakhir lah kursus. It means balik nanti life will be as usual before, no more relax2. Bukan mengeluh, tapi itulah kehidupan. Kalau masa tidak menyibukkan kita, kita akan di sibuk dengan masa yang ada. Tiap kali kursus begini saya ada sedikit luang untuk membaca al-quran dengan tenang pada tiap awal pagi sekurang-kurang dua muka surat bersama terjemahan nya sekali. Kalau hari-hari biasa amalan ini saya lakukan setiap kali selepas maghrib bersama anak-anak.

Apa yang ingin saya kongsi ayat-ayat yang saya baca pagi tadi. Maksud dari Surah al-Anfal 65, “Hai Nabi, kobarkan lah semangat para mukmin itu untuk berperang. Jika ada dua puluh orang yang sabar di antara kamu, nescaya kamu dapat mengalahkan dua ratus orang musuh. Dan jika ada seratus orang (yang sabar) di antara kamu, mereka dapat mengalahkan seribu dari orang-orang yang kafir, disebabkan orang-orang kafir itu kaum yang tidak mengerti."

Saya adalah seorang guru Matematik. Terdetik di hati saya ayat-ayat Allah juga mengajar Matematik kepada kita. Dua bulan yang lalu YB Shafik Fauzan ada berbicara kepada pelajar semasa perhimpunan pagi tentang nombor-nombor yang ada dalam al-Quran. Tapi bila saya baca al-quran pagi tadi, ia mengajar kaedah perkadaran dan inilah matematik. Cuba bandingkan :
20 orang sabar dapat mengalahkan 200 orang musuh
100 orang sabar dapat mengalahkan 1000 orang kafir
tidak ke 20 X 5 = 100 dan 200 X 5 = 1000
Fokus saya hanyalah nombor tidak lebih dari itu. Mungkin balik nanti saya akan cuba lihat, bagaimana Fizillal Quran mentafsir ayat ini.

Kursus pun sudah tamat. Semasa acara penutup ada surprise. Pihak hotel telah sponsor birthday cake untuk peserta yang lahir pada hari ini. Bertuah cikgu dari SMK Kerayong ini, yang lain pun dapat tumpang makan sama. Peserta dapat sijil, kami JU dapat sijil dan hamper. Terima kasih buat En. Nik dan En Shamsul dari JPNP. Ini first time dalam hayat menjadi JU dapat hadiah hamper, bolehlah buat buah tangan untuk anak-anak. Untuk semua peserta Kursus ICTL kali ini, saya ucapkan tahniah kerana dapat memghabiskan kursus dengan jaya. Balik nanti jangan lupa perpanjangkan ilmu itu pada guru-guru yang. Berilah apa yang kita ada walaupun sedikit. Itulah amalan yang berpanjangan yang akan diberkati oleh Allah, insya’Allah.

Memberi apa yang ada

Semalaman saya memikirkan apa yang dapat saya beri kepada guru-guru ICTL dalam slot Internet Communication nanti. Saya bukanlah pengguna yang aktif. Waktu harian saya, saya tak sempat pun nak browse Internet. Tugas mengajar dan membuat relief sudah cukup memenuhi waktu-waktu di sekolah saya. Oleh itu yang merisaukan saya kalau saya bercakap tentang perkara yang para peserta sudah tahu. Saya tak berhenti memohon agar Allah mempermudahkan saya nanti.

Oleh itu, petang tadi, semasa mengendalikan slot tersebut, saya cuba sedaya untuk memberi sedikit kelainan. Sejauh mana saya berjaya, para pesertalah yang sendiri menilai. Saya rasa saya telah memberi yang terbaik walaupun mungkin tidak seberapa bagi mereka yang mahir. Hidup untuk memberi walaupun sekadar sekelumit…

Aidil Fitri 1431H

Berita Harian : BeritaUtama

BERIKAN SOKONGAN ANDA...

BERIKAN SOKONGAN ANDA...

HULURKAN SUMBANGAN ANDA....

HULURKAN SUMBANGAN ANDA....

At-tarikh

jam UMMI di KUANTAN

jam WALID di JUBAIL

About Me

My photo
I'm Sharifah Faridah Hanim Tengku Embong. A mother of 6 children. Currently as a teacher at SMK Paya Besar, Kuantan.

My School of Fish (Please click if u like 2 feed da fish...)

Warna-warna Kehidupan....

warna-warna hidup mu
mewarnai kebebasan
mencerna keceriaan
mendambakan kegembiraan
menjalari kehidupan samudera
menyusuri rahsia ciptaan Allah
namun
aku tetap kagum
hidup mu tidak pernah lemas
hatta secebis daging mu
tidak pernah terjejas
dek keasinan melaut menyelubungi mu
mampukah kita
menggarap kehidupan ini
seperti mu
untuk terus melangkah
bertahtakan
keimanan dan ketaqwaan

Hamster 'Abbas Punya

Nazirah punya turtle...

Said nak juga...

Merisik Khabar

Liku-liku Kehidupan


  • SK Sultan Sulaiman 2 (1974 - 1979)
  • MRSM K Trg (1980-1984) 3rd Batch
  • LCP, Azusa (1985)
  • Citrus College, Glendora (1986)
  • USC, LA (1986 - 1989) Class of 1989
  • SM Sultan Sulaiman, Kuala Terengganu
  • Sykt Limbongan Timor Sdn Bhd, K Trg
  • Syarikat Amsys Bhd, Penang
  • SM Sultan Ismail, Kemaman
  • SM Vokasional, Kemaman
  • MPKT Batu Rakit (1993 - 1994)
  • SM Vokasional, Kuala Terengganu
  • SM Seri Budiman, Kuala Terengganu
  • SMK Paya Besar, Kuantan

  • Blog Archive

    Rapuh by Opick

    Detik waktu terus berjalan
    Berhias gelap dan terang
    Suka dan duka
    Tangis dan tawa
    Tergores bagai lukisan

    Seribu mimpi berjuta sepi
    Hadir bagai teman sejati
    Di antara lelahnya jiwa
    Dalam resah dan air mata
    Ku persembahkan kepadaMu
    Yang terindah dalam hidupku

    Meski ku rapuh dalam langkah
    Kadang tak setia kepadaMu
    Namun cinta dalam jiwa
    Hanyalah padaMu

    Maafkanlah bila hati
    Tak sempurna mencintaiMu
    Dalam dada ku harap hanya
    Dirimu yang bertakhta

    Detik waktu terus berlalu
    Semua berakhir padaMu