Hidup Untuk Memberi...

Hayah hidup ini hanyalah sekadar sekelip mata berbanding dengan kehidupan di yaummul akhirah. Lantaran apalah kiranya kita memberi walaupun hanya sekadar sekelumit.

Selamat bersara...

Petang tadi ummi makan2 dengan sahabat2 smkpb
meraikan persaraan mantan boss ummi dulu,
pn hjh hatijah gan abdullah.  
Selamat bersara, tentu aman damai 
tak perlu fikir pasal masalah dunia...
Walau pun gitu jiwa pendidik itu akan terus kekal.
Sudah pencen pun kat mana2 
orang tetap panggil kalimah azimat cikgu...  

Huhu... tunggu 10 tahun lagi ummi pun bersara juga nanti.
Bersara dalam kerjaya tapi kerja2 dakwah 
tak pernah bersara....

Today at school....

 Sejak dua menjak ni mood ummi kureng...
tengok kelas ada beberapa kerap je
yang lain sibuk beraktiviti.
Ajarkan yang lain melepas,
tak ajarkan nak mengejor ke syllabus
There's give and take theory
tapi kalau hari2 macam ini mana mahu tahan ma....
Ni lah pulak anak2 ummi yang memang cerdas
di kelas 1cerdas.  Sampai tak menang tangan
kalau ummi masuk kelas ni.
"Ibu... penatlah tak abih2 menyalin..."
Tulah panggilan mesra ummi dengan mereka
untuk menenangkan situasi biar cool.
Sebenar bukan menyalin tapi tactics 
nak suruh mereka buat latihan.
Nak harap beri homework nanti berapa kerat je yang siap.
Alih2 ummi tukar teknik, latihan tukar nama ujian.
Setiap soalan ummi beri masa diorang buat sendiri dulu
kemudian baru selesaikan bersama2. 
Ada satu kali tu ummi buat announcement,
"Siapa boleh beri jawapan betul ummi beri hadiah."
"Hadiah apa? Duit RM10?" (mata duitan lagi tu....)
"Tak... siapa cepat ummi doa dia akan jadi anak yang soleh."
Tak sangka pulak dapat response yang baik.
Pandanglah mereka sebagai anak2 yang perlu
dididik dan diberi teguran.
Ibarat kain putih kitalah 
yang akan mencorak kehidupan mereka 
Layan jelah.... mereka adalah aset kita.

Merentas Desa

Tengoklah anak walid muhammad said ramadhan tu...
penuh semangat lari depan sekali...
Bukan main suka dapat hadiah tempat ke-6.
Siap pesan "umi tunjuk kat walid nanti ye...."

Frustrated...

Very frustrated... half of the students were not in the class.
Though they were helping other teachers
but they missed my add maths class.
What else can I say, saya yang menurut perintah...

Lunch treats...

Biaselah sunday is special day for kids...
Ummi masak special, walid jangan jelez....
Huhu... walid pun apa kurengnye
seminggu makan kat hotel tu... menambahkan lemak!

Namum dalam bab2 makan2 ni ummi nak ingatkan
anak2 ummi.... jangan berlebih2an.
Kata dr. sayyid m. nuh dalam bukunya
penyebab gagalnya dakwah,
salah satu faktor penyebab futur
melampaui batas kewajaran dalam melakukan
hal2 yang mubah atau dibolehkan.
Salah satunya berlebih2an dalam makan dan minum.
Bukan kata tak boleh makan pulak, tapi berpada2.

Sedikit petikan dari kitab tersebut.
"Wahai anak adam, kenakanlah perhiasanmu
pada setiap (memasuki) masjid,
serta makan dan minumlah,
namun janganlah berlebih2an,
kerana sesungguhnya Dia(Allah) tidak menyukai
sesuatu yang berlebihan." (al-A'raaf : 31)

Ummul-Mukminin Aisyah ra berkata,
"Musibah pertama yang akan menimpa umat ini
sepeninggalan Nabi adalah rasa kenyang.
Sesungguhnya suatu kaum manakala perutnya kenyang
maka akan gemuk badannya, lemah kemauannya,
dan syahwatnya akan sulit dikendalikan."

Sedangkan Umar bin Khattab ra berkata,
"Jauhilah olehmu rasa kenyang dalam makan dan minum,
kerana sesungguhnya hal itu adalah perusak tubuh,
melahirkan penyakit, serta akan menyebabkan
rasa malas melakukan shalat.
Hendaklah klian seimbang dalam melakukan
keduanya (makan dan minum), kerana
hal itu adalah lebih baik bagi tubuh
dan jauh dari sifat berlebih2an.
Allah swt membencikan kegemukan,
dan seorang tidak akan celaka kecuali
bila agamanya telah dipengaruhi oleh syahwatnya."

Said menang!!!

Nampak je kereta unser ummi masuk kawasan seria
said ramadhan berlari2 menuju ke unser.
"Ummi... said menang lari merentas desa
dapat hadiah..." tak sabar2 dia nak bercerita.
"Said dapat nombor berapa?" tanya ummi.
"Nombor enam... penat said lari... jalan... lari... jalan..."
celoteh muhammad said dengan penuh excited...

Ke mana tumpah kuah kalau tak ke nasi...
huhu... itulah anak walid... kuat bersukan...

Keputusan SPM

Hari ini di sekolah sibuk sikit al maklum
keputusan spm akan diumumkan.
Nampak je boss balik berkejaran ke bilik boss
menganalisa keputusan2 yang dapat.
Sambil tu dalam hati Allah je yang tahu...
Anak ummi naemah pun dapat keputusan hari ini
dan resah fikiran ummi menghitung2
macam mana lah result add maths tu....

Selesai ummi ke dewan terbuka, meninjau2 persiapan.
Mulalah bertemu sorang demi sorang.
Masing2 nak senyum pun susah selagi tak dapat result.
Akhirnya bila diumumkan keputusan
barulah masing2 lega.
Tahniah buat anak2 ummi...
Kalau nak sebut ramai pulakkan.
Tapi ada juga yang menangis jumpa ummi.
Tangis gembira dan ada tangis duka.
Usah gusarkan hatimu anak2 ummi....
Bersyukur dan redha sebab semua bukan milik kita.
Langkah pertama bermula di sini untuk
meneruskan pejuangan dalam medan ilmu
di dunia baru ipt nanti...

Ummi bersyukur dan redha
dengan result naemah walaupun hanya 2A
itu satu nikmat kejayaan yang harus dihargai.
Ummi juga bersyukur dan redha dengan
keputusan add maths
walau jatuh teruk 10% dari tahun lepas
itu lah hasil tuaian yang telah ummi tanam dan baja...

Kita merancang tapi Allah sebaik2 perancang....

Musafir Hijrah....

Assalamu'alaikum wrt....
Alhamdulillah dengan kasih dan sayang Allah
masih diberi peluang untuk ummi meneruskan penghidupan ini.
Terlalu lama ummi tak menulis, batasan masa dan tugas
menjadikan ruang dan peluang terhad.
Tapi malam ini ummi gagahkan juga untuk men
ulis
sesuatu buat tatapan walid yang sudah memulakan
musafir hijrahnya ke jubail saudi,
meninggalkan ummi dan anak2 di bumi malaysia.
Lalu tulisan2 ummi nanti menjadi penghubung
rindu antara kami anak beranak...
Pagi tadi umi hantar walid kat airport kuantan.
Connecting flight walid malam nanti
KLIA - Abu Dhabi - Dammam.
Semua ada kecuali sakinah dan abbas yang
kena dihantar awal juga ke SMAKL sebab
driver dah tak de nak hantar balik...
Kehadiran sahabat2 walid menghilangkan rasa hiba
ummi dan anak2, kalau tak banjir airport...
Walid naik Etihad Airways. First time ummi
dengar nama ni, cari2 jumpalah gambar ni...
Said Ramadhan... tadi kat airport steady je.
Tapi siapa sangka, petang tadi
2 kali air matanya berderai juga...
merajuk sampai tertidur...
Baru beberapa jam, hatinya sudah merindu.
Ummi... inysa'Allah setakat ini Allah masih
beri kekuatan untuk ummi bersabar dan terus berdoa
agar keluarga kami terus dilindungi dan dipelihara Allah.
Siapa tak sedih... tapi semua dalam penyusunan Allah.
Alah tegal jadi biasa... itulah yang terjadi
tiap kali walid dapat kerja baru...
Mula2 dulu bila bertukar dari perwaja ke black & decker,
walid berulang alik dari kemaman ke singapore.
Alih2 ummi bersalinkan kak long tanpa walid di sisi...
Kemudian dari black decker ke polyplastics
walid hampir 2 bulan ke jepun, ummi bersama
kak long, naemah dan sakinah yang masih kecil masa tu,
ulang alik ummi menghantar ke sekolah n nursery.
Sekarang dari polyplastics ke sabic....
Beribu batu walid dan ummi dipisahkan.
Meski pun ummi akan ke sana juga untuk ikut walid,
tapi tak pasti lagi bila, untuk dapatkan visa keluarga
mungkin memakan masa juga.
Tapi alhamdulillah sekarang anak2 ummi semua sudah
besar panjang, sudah boleh mengerti pengorbanan
walid dan ummi. Hanya doa yang mampu
ummi lafazkan, moga Allah membantu
ujian dan dugaan ini.....

Dua tiga hari lepas sebelum pergi
ummi tanya walid, "Apa nak pesan?"
Walid macam biasa simple je jawabnya,
"Hari tu masa abang dalam tempoh berehat selepas
pembedahan appendiks, abang dah habis baca buku
Imam2 Yang Benar, Dah tahu kisah apa?
Kisah 4 imam mazhab iaitu imam abu hanifah,
imam malik, imam syafie dan imam ahmad ibnu hanbal.
Mereka imam ini semua merantau untuk
mencari ilmu...." Ummi diam je... Walid meneruskan ceritanya.
Dan akhirnya walid kata,
"Hijrah abang kecil je berbanding ulama' tu..."

Misi Balik Kampung

Biaselah bila cuti nak habis misi balik kampung bermula.
Lewat petang baru boleh bertolak.
On the way ziarah cucu saudara yang ke 13...
Mohd Hardif Akbar... betul ke tak ejaan tu?

Ni pulak misi beli barang kat sabasun untuk anak2
yang nak balik smakl.
Apa menarik kat sabasun selain barang2?
Ada akuarium air masin....
ikan nemo, ikan warna warni sekali dengan coral lagi...
Bukan mudah nak bela ikan ini...
Teringat arwah nyang tok'ki yang memang
hobi menyelam dan ada akuarium macam ini.
Ummi tolong jaga ikan guppy said sekor pun kecoh...
Lewat petang hantar sakinah dan abbas balik smakl.
Semua dapat pelukan dari walid sebab nanti
masing2 tak ikut hantar airport.
Faktor sekolah, x de orang nak hantar balik dan etc2...
Ini pulak misi makan nasi arab kat restoran al-edrus.
Keluarga pok di dan suda join bersama.
Tak dapat pergi arab tapi dapat makan nasi arab pun jadilah...

Musibah

Ummi ke bengkel kereta.
Inilah kereta yang dipandu kak long tempoh hari,
dan alhamdulillah kak long dan 5 lagi rakannya selamat.
Namun traumanya belum reda...
Rasanya masa peristiwa ni berlaku denyut ummi berhenti sekejap.
Mana tak nya sebab ummi di melaka
bawa anak2 ummi yang lain jalan2
sebelum berpisah dengan walid
semasa kejadian berlaku.
Tapi Allah maha penyayang,
Ada hikmah besar untuk kak long...

Ceramah Krisis Somalia

Hari ini tugas pertama walid setelah berehat lama
selepas pembedahan tempoh hari
dan mungkin juga tugas terkahir walid
sebelum walid berlepas ke saudi.
Ceramah krisis somalia yang telah disampaikan
oleh sheikh ahmednadhir di masjid bukit rangin.Imbas kembali pemergian misi kemanusiaa pelarian somalia
di kem pelarian dadaab di sempadan kenya
pada oktober lalu oleh beberapa ahli haluan.
Percaya tak hampir 4 juta nyawa manusia
yang kebanyakannya kanak-kanak
berhadapan dengan kematian
akibat kekurangan makanan.
Anak2 ummi...
rasailah penderitaan yang anak2 ini harus lalui...
Mampukah kita menghadapi suasana seperti ini???

Namun... lihat kisah mereka....
Krisis yang dilalui tidak menghalang untuk anak2 ini
menghafaz al-quran. Subhanallah....
Anak2 ummi lihatlah....
Mereka tiada buku seperti kita.
Lalu... daun2 pelapah dijadikan buku untuk
ditulis ayat2 al-quran dan dihafal.

Dan... bila ayat sudah dihafaz,
pelepah dibersihkan dengan minyak petrol
untuk menghilangkan dakwat tulisan
dan ayat baru pula ditulis untuk dihafal...

Anak2 ummi.... bangkitlah dari kesenangan
yang selama ini kita lalui dengan bersyukur dan redha
dengan nikmat Allah lantas lebih bersungguh-sungguh
untuk mengamalkan cara hidup yang Allah redhai....

Visit Melaka 2012

Hari ini jalan2 melaka bawa anak2 sempena cuti sekolah.
Lepas ni tak leh nak manja2 dengan walid
sebab walid nak terbang jauh ke saudi....
Dulu datang sudah ke zoo, hari ni lawat taman b
uaya.
Kali terakhir datang kalau tak silap tahun 2004 dulu...
Lama dah bertahun.... dan boleh bagi kredit lah kat
pengurusan suasana sebab nampak banyak perubahan.
Dulu rasa berserabut.... nowdays... nampaklah
buaya tu selese je duduk berjemur bawah panas.
Sedang2 sampai sempatlah tengok lagak ngeri buaya
(kata anak2lah.... ummi tak ngeri pun!)
Aksi masuk tangan dalam mulut buaya dan
hulur duit ke mulut buaya.
Huhu.... rasa ingat2 sama juga show ni masa datang dulu2.
Mula terfikir.... buaya ni memang fitrah dia kot
bila naik atas darat tak ada air
dia akan duduk diam je
so buatlah apa2 ada buaya tu kisah...

Lepas tu anak2 masuk rumah berhantu dan keretapi raksasa...
Ummi tunggu luar je ngan walid.
Kemudian jengok spesis burung.
Masuk je burung merak sedang mengembangkan sayapnya.
Bukan main seronok mohammad said.
Kemudian tengok itik... nasiblah anak zaman sekarang,
ada zoo ni, kenal lah juga itik
kalau tak kenal dalam gambar je...
Burung pun boleh tahan sampai
mohammad said hairan, "kenapa burung warna biru?"
"semua ALlah cipta, macam2 warna ALlah boleh buat..."
cerita ummi kat muhammad said.
Kakak dan adik.... posing2 sebelum balik kuantan...

Aidil Fitri 1431H

Berita Harian : BeritaUtama

BERIKAN SOKONGAN ANDA...

BERIKAN SOKONGAN ANDA...

HULURKAN SUMBANGAN ANDA....

HULURKAN SUMBANGAN ANDA....

At-tarikh

jam UMMI di KUANTAN

jam WALID di JUBAIL

About Me

My photo
I'm Sharifah Faridah Hanim Tengku Embong. A mother of 6 children. Currently as a teacher at SMK Paya Besar, Kuantan.

My School of Fish (Please click if u like 2 feed da fish...)

Warna-warna Kehidupan....

warna-warna hidup mu
mewarnai kebebasan
mencerna keceriaan
mendambakan kegembiraan
menjalari kehidupan samudera
menyusuri rahsia ciptaan Allah
namun
aku tetap kagum
hidup mu tidak pernah lemas
hatta secebis daging mu
tidak pernah terjejas
dek keasinan melaut menyelubungi mu
mampukah kita
menggarap kehidupan ini
seperti mu
untuk terus melangkah
bertahtakan
keimanan dan ketaqwaan

Hamster 'Abbas Punya

Nazirah punya turtle...

Said nak juga...

Merisik Khabar

Liku-liku Kehidupan


  • SK Sultan Sulaiman 2 (1974 - 1979)
  • MRSM K Trg (1980-1984) 3rd Batch
  • LCP, Azusa (1985)
  • Citrus College, Glendora (1986)
  • USC, LA (1986 - 1989) Class of 1989
  • SM Sultan Sulaiman, Kuala Terengganu
  • Sykt Limbongan Timor Sdn Bhd, K Trg
  • Syarikat Amsys Bhd, Penang
  • SM Sultan Ismail, Kemaman
  • SM Vokasional, Kemaman
  • MPKT Batu Rakit (1993 - 1994)
  • SM Vokasional, Kuala Terengganu
  • SM Seri Budiman, Kuala Terengganu
  • SMK Paya Besar, Kuantan

  • Rapuh by Opick

    Detik waktu terus berjalan
    Berhias gelap dan terang
    Suka dan duka
    Tangis dan tawa
    Tergores bagai lukisan

    Seribu mimpi berjuta sepi
    Hadir bagai teman sejati
    Di antara lelahnya jiwa
    Dalam resah dan air mata
    Ku persembahkan kepadaMu
    Yang terindah dalam hidupku

    Meski ku rapuh dalam langkah
    Kadang tak setia kepadaMu
    Namun cinta dalam jiwa
    Hanyalah padaMu

    Maafkanlah bila hati
    Tak sempurna mencintaiMu
    Dalam dada ku harap hanya
    Dirimu yang bertakhta

    Detik waktu terus berlalu
    Semua berakhir padaMu