Hidup Untuk Memberi...

Hayah hidup ini hanyalah sekadar sekelip mata berbanding dengan kehidupan di yaummul akhirah. Lantaran apalah kiranya kita memberi walaupun hanya sekadar sekelumit.

Keputusan SPM

Hari ini di sekolah sibuk sikit al maklum
keputusan spm akan diumumkan.
Nampak je boss balik berkejaran ke bilik boss
menganalisa keputusan2 yang dapat.
Sambil tu dalam hati Allah je yang tahu...
Anak ummi naemah pun dapat keputusan hari ini
dan resah fikiran ummi menghitung2
macam mana lah result add maths tu....

Selesai ummi ke dewan terbuka, meninjau2 persiapan.
Mulalah bertemu sorang demi sorang.
Masing2 nak senyum pun susah selagi tak dapat result.
Akhirnya bila diumumkan keputusan
barulah masing2 lega.
Tahniah buat anak2 ummi...
Kalau nak sebut ramai pulakkan.
Tapi ada juga yang menangis jumpa ummi.
Tangis gembira dan ada tangis duka.
Usah gusarkan hatimu anak2 ummi....
Bersyukur dan redha sebab semua bukan milik kita.
Langkah pertama bermula di sini untuk
meneruskan pejuangan dalam medan ilmu
di dunia baru ipt nanti...

Ummi bersyukur dan redha
dengan result naemah walaupun hanya 2A
itu satu nikmat kejayaan yang harus dihargai.
Ummi juga bersyukur dan redha dengan
keputusan add maths
walau jatuh teruk 10% dari tahun lepas
itu lah hasil tuaian yang telah ummi tanam dan baja...

Kita merancang tapi Allah sebaik2 perancang....

0 comments:

Aidil Fitri 1431H

Berita Harian : BeritaUtama

BERIKAN SOKONGAN ANDA...

BERIKAN SOKONGAN ANDA...

HULURKAN SUMBANGAN ANDA....

HULURKAN SUMBANGAN ANDA....

At-tarikh

jam UMMI di KUANTAN

jam WALID di JUBAIL

About Me

My photo
I'm Sharifah Faridah Hanim Tengku Embong. A mother of 6 children. Currently as a teacher at SMK Paya Besar, Kuantan.

My School of Fish (Please click if u like 2 feed da fish...)

Warna-warna Kehidupan....

warna-warna hidup mu
mewarnai kebebasan
mencerna keceriaan
mendambakan kegembiraan
menjalari kehidupan samudera
menyusuri rahsia ciptaan Allah
namun
aku tetap kagum
hidup mu tidak pernah lemas
hatta secebis daging mu
tidak pernah terjejas
dek keasinan melaut menyelubungi mu
mampukah kita
menggarap kehidupan ini
seperti mu
untuk terus melangkah
bertahtakan
keimanan dan ketaqwaan

Hamster 'Abbas Punya

Nazirah punya turtle...

Said nak juga...

Merisik Khabar

Liku-liku Kehidupan


  • SK Sultan Sulaiman 2 (1974 - 1979)
  • MRSM K Trg (1980-1984) 3rd Batch
  • LCP, Azusa (1985)
  • Citrus College, Glendora (1986)
  • USC, LA (1986 - 1989) Class of 1989
  • SM Sultan Sulaiman, Kuala Terengganu
  • Sykt Limbongan Timor Sdn Bhd, K Trg
  • Syarikat Amsys Bhd, Penang
  • SM Sultan Ismail, Kemaman
  • SM Vokasional, Kemaman
  • MPKT Batu Rakit (1993 - 1994)
  • SM Vokasional, Kuala Terengganu
  • SM Seri Budiman, Kuala Terengganu
  • SMK Paya Besar, Kuantan

  • Rapuh by Opick

    Detik waktu terus berjalan
    Berhias gelap dan terang
    Suka dan duka
    Tangis dan tawa
    Tergores bagai lukisan

    Seribu mimpi berjuta sepi
    Hadir bagai teman sejati
    Di antara lelahnya jiwa
    Dalam resah dan air mata
    Ku persembahkan kepadaMu
    Yang terindah dalam hidupku

    Meski ku rapuh dalam langkah
    Kadang tak setia kepadaMu
    Namun cinta dalam jiwa
    Hanyalah padaMu

    Maafkanlah bila hati
    Tak sempurna mencintaiMu
    Dalam dada ku harap hanya
    Dirimu yang bertakhta

    Detik waktu terus berlalu
    Semua berakhir padaMu