Hidup Untuk Memberi...

Hayah hidup ini hanyalah sekadar sekelip mata berbanding dengan kehidupan di yaummul akhirah. Lantaran apalah kiranya kita memberi walaupun hanya sekadar sekelumit.

Rindu...

tet...tet... mms dari walid...
"pagi ni di depan ka'abah."
ummi balas...
"subhanallah... don't make me weep tears..."

Masa untuk berubah

Tadi ummi didatangi dengan kehadiran
mantan anak murid... afiq amsyar.
Dolu2 bukan main nakal awak ye...
Alhamdulillah kedatangan kali ini nampak kematangan.
Tahniah dapat sambung belajar 
dan nanti akan bergelar sebagai ustaz.
Siapa kata kita tidak boleh berubah....
 Allah ciptakan kita sebagai makluk 
yang sempurna ciptaannya.
Allah beri kita akal agar kita boleh berfikir
dan sentiasa melakukan kebaikan 
dalam kehidupan kini atau masa akan datang.
Untuk itu kita harus sentiasa 
memperbaiki kehidupan kita.
Hari ini lebih baik dari semalam.
Oleh tu yakin diri bahawa kita boleh berubah.
Jika kita positif kesulitan tidak menjadi penghalang
kerana kita yakin, kita ada Allah membantu.
"sesungguhnya Allah tidak akan merubah
keadaan sesuatu kaum sebelum mereka mengubah
keadaan  diri mereka sendiri."
(surah ar-ra'd : 11)
Allah beri kita akal untuk kita memilih.
Allah beri kita hati untuk kita membuat keputusan.
Juga Allah beri kudrat fizikal untuk kita bertindak.
Setiap apa yang Allah beri yang ada pada kita
menjadi medan untuk kita berubah ke arah kebaikan.
Lalu kenapa harus kita tangguh2 lagi....

Riadhah

Hari ini cuti sempena pertabalan agong.
Ummi bawa muhammad sa'd dan nazirah ke taman bandar.
 Sudah lama tak datang sini berjogging.
Kalau ada walid tentu walid akan mengetuai
larian habis 3 pusingan.
Kali ini ummi brisk walking dengan 
muhammad sa'id habis 2 pusingan.
Nazirah....  macam biasa habis je
1 pusingan udah kepenatan...
Selesai berjalan ummi lawan badminton
dengan muhammad sa'id.
Aduh2 penat ummi dibuatnya sebab
untuk pengetahuan walid
muhammad sa'id memang handal 
pukulan bola tangkisnya mengalahkan ummi..... 

 Sedikit perkongsian tadi masa ijtima'
bicara cd "al qur'an sebagai sumber mata air..."
Lihatlah mata air titik memancar air 
dari tanah yang bersih dan jernih.
Alirannya subur menyirami bumi nan hijau.
Maka itulah al-quran sumber yang bersih
membening hati2 insan yang ingin
kembali kepada rabbnya.
Begitulah rasulullah saw mendidik 
kehidupan sahabat generasi awal hingga
al-qur'an menjadi acuan.
Lalu... begitu juga kita perlu kembali
kepada sumber tarbiyah yang sebenar iaitu al-qur'an.
Al-quran bukan sekadar dibaca, tapi
ditingkat hingga ke tahap faham dan amal.
Jika tidak ibarat air sungai jika hulunya keruh
maka keruhlah juga air di muaranya....
Wallahu'alam...

weekend at bgrc

 Berweekend di bgrc gara2 ummi 'ah belanja
dapat free appartment.
Apa lagi budak2 tak puaslah mandi manda.
Ummi jadi tukang jaga bag je.
Ha... ini cucunda sedara ummi si muiz
Uncle sa'id sedang memujuk 
si muiz yang sedang menangis.
Kekok je ummi tengok, sa'id kan mana ada adik....

Di bengkel kereta

 Sudah bertahun2 rasanya ummi tak kisah
apa pasal kereta, reti isi minyak je.
Alih2 walid jauh... ummilah terpaksa ke bengkel
kereta pagi ini untuk menukar minyak hitam etc2...
Muhammad sa'id ramadhan buat peneman.
"cikgu kat paya besar lagi ke?" tanya mekanik kereta.
"ya..." huhu... rupa2 anak murid sendiri.
Baguslah sudah berdikari sekarang semoga
apa2 yang diajar dulu bermanafaat.
Sambil menunggu sempat baca beberapa bab
dari buku menembus batas logika.
Tulisan bersantai kehidupan dae2 dari seberang.
Antara yang menarik ungkapan bahasa sunda
"nu medit teu mahi2, nu jembar teu kurang2"
yang membawa maksud
orang kikir takkan pernah cukup,
orang dermawan takkan pernah kekurangan....
Oleh itu usah gusar 
hiduplah untuk memberi sebanyak2nya, 
insya'Allah hasil tuaiannya 
akan kita petik di akhirat kelak..... 

From jubail with love...

 Tet.. tet... mms masuk lagi...
kali ni lunch dari walid.
Awat kerap benornye,
nak tunjuk tak kenal nasi doh ke?
Tet... tet... malam masuk lagi mms.
Walid masak ikan masak merah... caya lah...
Kata walid nak jamu jiran sebelah rumah,
elok2lah ta'aruf rakan baru....

Giliran nazirah pulak....

Walid... hari ini giliran habibah nazirah pulak
dapat hadiah... 
Katanya minggu matematik
nazirah dapat jawab soalan kuiz....

Baik jadi tauladan buruk jadi sempadan

 Baik jadi tauladan.....
Buruk jadi sempadan...

Segalanya bermula dari iman...

قتال

Semalam cerita ummi masa pergi sekolah.
Hari ini cerita ummi ketika balik sekolah pulak.
Topiknya قتال
Perkataan tu sensitip sebut kot melayu.
Nak tahu translate sendiri okay.
Ummi cuma nak pesan anak2 smkpb,
tok sahlah buat kerja2 ni lagi.
Kome tengok, depan jalan besor.
Sah kereta berhenti kat traffic light tu nampak.
Silap hari bulan rakam masuk youtube.
Nasihat ummi jangan besarkan benda kecil.
Asalnya gurauan tapi bila berlebihan
melukakan hati masing2.
Hilang sabar syaitan pun main peranan
api amarah sukar untuk dipadam
lebih2 lagi jika iman tipis di dada....
Usah berdendam kerana 
ia barat api membakar diri sendiri.
 Mari kita rendahkan diri dengan Allah.
Contohi Rasulullah saw dengan sifat pemaaf.
Apa salahnya kita bermaafan....
"Jadilah engkau pemaaf dan 
suruhlah orang mengerjakan yang makruf 
serta berpalinglah daripada orang yang jahil."
(Surah Al-A'raf : 199)
  * husnuszon = bersangka baik.

Sabar

Pagi ini dalam gerimis ummi ke sekolah.
Allah izin berlaku satu kemalangan 
di simpan traffic light.
Jangan risau bukan ummi yang terlibat.
Tapi musibah melibat 2 kereta di depan
dan apa lagi traffic jamlah jalan tu...
Apatah lagi dengan pemandu yang tak tahu 
S.A.B.A.R.......
Ada ke lampu merah nya redah juga,
tak fikir keselamatan orang lain langsung.
Ummi menggeleng kepala tengok gelagat mereka.
Tapi dalam pada tu lampu hijau je, 
ummi jalan juga, mana boleh kasi can.... 
Namun ingatlah....

Demam rindu...

 Lewat tengahari ummi dapat panggilan dari 
guru seria beritahu muhammad sa'id demam.
Tadi pagi sebelum gi sekolah rasa macam biasa je.
Tibe2 demam... huhu... demam rindu
kat walid agaknye...
Monyok aje muka, bila cakap nanti
ummi masak sup cicoh roti
baru nampak ceria sikit.
 Malam tu ummi bawa sa'id ke klinik.
Sampai 5 jenis ubat doktor bagi.
Alhamdulillah sa'id tak culas makannya.
Moga cepat sempoh...
Tadi ummi dapat mms dari walid,
ehem... walid nak tayang roti arab
makan dengan sup yang walid masak sendiri.
haha... pandai jugak buat sup bila dok sorang2 tu ye...
ummi tumpang tengok je lah,
nak merasa jauh benor.
So cepat2lah apply iqama tu,
nanti cepat ummi boleh masak untuk walid...

Bermusafir ke serambi mekah.

Malamnya ummi dan anak2 bermusafir bersama
sahabat2 rombongan ke negeri serambi mekah.
Lama dah tak naik bas ini.
Muhammad sa'id paling excited
maklumlah first time nak naik bas.
Siap pakai glove takut sejuk...
Sebelum pi muktamar ahli rombongan
posing kenang2an dulu.
Almaklum istana2 di negeri
tanah serendah kebun bunga ni besar2 belaka.
Kami menumpanglah sekaki.

Alhamdulillah dapat ummi mengikuti sepenuhnya
agm haluan ke 23 kali ini di ktd.
Ucapan dasar presiden sinergi kekuatan memacu perubahan
bukan hanya sekadar didengari namun
menuntut tanggungjawab dan tugas2 d&t. 

Sambil2 ummi survey tempat ngaji untuk naemah.
Ummi diruntun dilema antara minat dan kemampuan.
Hati ibu mana tak bimbang
jangan sampai pisang berbuah dua kali.
Setelah berwacana dengan beberapa warga2 ktd
insya'Allah ummi rasa ktd pilihan yang tepat.
Ummi hanya mampu doa yang terbaik untuk emah.

 Selesai segalanya berat untuk melangkah kaki
ukhwah satu yang cukup indah
bukan mudah hati untuk merasainya.
Pulang sarat dengan tanggungjawab
yang melebihi masa yang ada.
Hanya pada Allah ummi mohon kekuatan.
Muhammad sa'id takes a break after a long journey....
"lambat lagi ke nak sampai???"ujarnya keletihan.
Sepanjang perjalanan pulang muhammad sa'id
tak bersama ummi pun.
Sudah independent naik bas no 2, katanya
"sa'id nak naik bas lelaki... 
mama naik bas perempuan...
Macam tu pulak ye.
Maka berkawanlah sa'id dan umar
masing2 naik bas lelaki....

Aidil Fitri 1431H

Berita Harian : BeritaUtama

BERIKAN SOKONGAN ANDA...

BERIKAN SOKONGAN ANDA...

HULURKAN SUMBANGAN ANDA....

HULURKAN SUMBANGAN ANDA....

At-tarikh

jam UMMI di KUANTAN

jam WALID di JUBAIL

About Me

My photo
I'm Sharifah Faridah Hanim Tengku Embong. A mother of 6 children. Currently as a teacher at SMK Paya Besar, Kuantan.

My School of Fish (Please click if u like 2 feed da fish...)

Warna-warna Kehidupan....

warna-warna hidup mu
mewarnai kebebasan
mencerna keceriaan
mendambakan kegembiraan
menjalari kehidupan samudera
menyusuri rahsia ciptaan Allah
namun
aku tetap kagum
hidup mu tidak pernah lemas
hatta secebis daging mu
tidak pernah terjejas
dek keasinan melaut menyelubungi mu
mampukah kita
menggarap kehidupan ini
seperti mu
untuk terus melangkah
bertahtakan
keimanan dan ketaqwaan

Hamster 'Abbas Punya

Nazirah punya turtle...

Said nak juga...

Merisik Khabar

Liku-liku Kehidupan


  • SK Sultan Sulaiman 2 (1974 - 1979)
  • MRSM K Trg (1980-1984) 3rd Batch
  • LCP, Azusa (1985)
  • Citrus College, Glendora (1986)
  • USC, LA (1986 - 1989) Class of 1989
  • SM Sultan Sulaiman, Kuala Terengganu
  • Sykt Limbongan Timor Sdn Bhd, K Trg
  • Syarikat Amsys Bhd, Penang
  • SM Sultan Ismail, Kemaman
  • SM Vokasional, Kemaman
  • MPKT Batu Rakit (1993 - 1994)
  • SM Vokasional, Kuala Terengganu
  • SM Seri Budiman, Kuala Terengganu
  • SMK Paya Besar, Kuantan

  • Rapuh by Opick

    Detik waktu terus berjalan
    Berhias gelap dan terang
    Suka dan duka
    Tangis dan tawa
    Tergores bagai lukisan

    Seribu mimpi berjuta sepi
    Hadir bagai teman sejati
    Di antara lelahnya jiwa
    Dalam resah dan air mata
    Ku persembahkan kepadaMu
    Yang terindah dalam hidupku

    Meski ku rapuh dalam langkah
    Kadang tak setia kepadaMu
    Namun cinta dalam jiwa
    Hanyalah padaMu

    Maafkanlah bila hati
    Tak sempurna mencintaiMu
    Dalam dada ku harap hanya
    Dirimu yang bertakhta

    Detik waktu terus berlalu
    Semua berakhir padaMu