Hidup Untuk Memberi...

Hayah hidup ini hanyalah sekadar sekelip mata berbanding dengan kehidupan di yaummul akhirah. Lantaran apalah kiranya kita memberi walaupun hanya sekadar sekelumit.

Remaja Puteri Pahang Terdidik di Kem PESONA

altKUANTAN, 25 Jun - Alhamdulillah, Kem Personaliti Remaja Puteri ( PESONA ) anjuran Biro Haluanita, HALUAN Pahang berjaya diadakan buat julung kalinya pada 14 – 15 Jun 2010 bertempat di Kem Sultan Ahmad Shah, Kg. Pandan, Kuantan. Seramai 62 orang remaja puteri berumur antara 13 hingga 18 tahun dari daerah Kuantan, Pekan dan Temerloh telah menyertai kem ini dengan tema `Mengenali Diri`.

Menurut Pengarah Projek, Puan Hjh Norsaadah bt. Abd Hamid , program ini bertujuan memberi kesedaran dan kefahaman kepada pelajar-pelajar puteri mengenai matlamat hidup yang sebenarnya sepertimana yang dikehendaki oleh Allah SWT. Kefahaman mengenai matlamat hidup inilah yang akan berjaya membentuk remaja menjadi hamba Allah yang sentiasa mengamalkan Islam sebagai cara hidup mereka.

Disamping itu, tujuan program adalah membimbing pelajar puteri ini mengenali diri dan merangsang mereka untuk meningkatkan potensi diri untuk lebih cemerlang sama ada dalam akademik, ibadah khusus dan personaliti diri.

Berbagai aktiviti telah diadakan sepanjang 2 hari program ini yang meliputi aspek spiritual, intelektual, fizikal dan emosi. Antara aktiviti menarik yang dijalankan termasuklah ceramah dan kaunseling dari pakar motivasi yang didatangkan khas dari Haluan Pusat iaitu Dr Azizan b. Ahmad dan Pengarah Kem Pesona Puteri Haluan Malaysia Dr. Wan Muhaizan bt Wan Mustafa.


alt alt

Menurut Ketua Projek Kem ini, Pn Rahmah bt Abd Manan, sambutan yang diterima oleh pelajar puteri ini sungguh menggalakkan dimana mereka kelihatan ceria, bersemangat dan saling memberi kerjasama yang baik bagi menjayakan setiap program yang dijalankan. Bagi mereka, kem yang diadakan di musim cuti persekolahan ini telah berjaya memberi banyak manfaat bagi mereka terutamanya mengenali diri serta berinteraksi dengan rakan-rakan yang belum mereka kenali sebelum ini.

Aktiviti menarik lain yang dijalankan termasuklah `ice breaking`, latihan dalam kumpulan (LDK), demontrasi memasang khemah, explorace tarbawi, `wall climbing` , bengkel, persembahan kumpulan dan kuliah subuh. Suatu yang menarik dalam program ini ialah tayangan multimedia dan perkongsian isu umat Islam di Palestin. Perbandingan antara nasib kanak-kanak di bumi Palestin yang belajar menuntut ilmu dengan serba dhaif di bawah khemah dipinggir runtuhan bangunan sekolah yang musnah akibat di bom oleh Yahudi berbanding dengan keselesaan pelajar-pelajar di Malaysia menuntut ilmu.

alt

Setiap aktiviti yang dijalankan disulami dengan pengajaran, hikmah dan falsafah yang boleh dipelajari oleh peserta. Ianya bertujuan membentuk remaja yang mempunyai keseimbangan hidup dan jatidiri yang tinggi. Aspek kemurniaan akhlak amat diterapkan dalam kem ini dimana remaja diasuh agar sentiasa memelihara akhlak dengan baik kerana inilah neraca keindahan dan kecemerlangan bagi individu muslim sejati iaitu mereka yang mempunyai akhlak yang mulia dan terpuji.

Kem Pesona Puteri yang di kendalikan oleh Pn. Azzah Salimi bt. Mohd Nasir selaku Kem Komandan telah berjalan dengan lancar walaupun ianya pertama kali diadakan oleh Biro Haluanita Pahang ini. Kem ini telah diakhiri dengan ucapan penutupan dan penyampaian sijil penyertaan serta cenderahati kepada semua pelajar dan fasilitator yang terlibat menjayakan program ini oleh Puan Hjh. Zaini b. Musa, Ketua Biro Haluanita Pahang.

alt alt

Dalam ucapan penutupnya, Puan Hjh Zaini berharap program ini mendapat keredhaan Allah SWT jua dan mendoakan agar semua puteri yang menyertai kem ini akan menjadi remaja yang solehah dan pelajar yang cemerlang. Beliau juga menyarankan agar kem Pesona ini dapat dijalankan lagi di masa akan datang sebagai program tahunan tetap biro Haluanita Pahang.

Akhirnya, beliau mengucapkan terima kasih serta penghargaan kepada semua pihak yang terlibat menjayakan kem ini termasuklah pihak pengurusan kem, Jabatan Pelajaran Pahang, para penderma dan penyumbang , wartawan Sinar Harian Kuantan dan semua fasilitator dari Haluan Siswa dan Kelab Remaja Haluan ( KeARAH ).

Disediakan oleh,

Biro Penerangan Haluanita Pahang (haluanpahang.blogspot.com)

SUMBER : http://www.haluan.org.my/v3/index.php/remaja-puteri-pahang-terdidik-di-kem-pesona.html

0 comments:

Aidil Fitri 1431H

Berita Harian : BeritaUtama

BERIKAN SOKONGAN ANDA...

BERIKAN SOKONGAN ANDA...

HULURKAN SUMBANGAN ANDA....

HULURKAN SUMBANGAN ANDA....

At-tarikh

jam UMMI di KUANTAN

jam WALID di JUBAIL

About Me

My photo
I'm Sharifah Faridah Hanim Tengku Embong. A mother of 6 children. Currently as a teacher at SMK Paya Besar, Kuantan.

My School of Fish (Please click if u like 2 feed da fish...)

Warna-warna Kehidupan....

warna-warna hidup mu
mewarnai kebebasan
mencerna keceriaan
mendambakan kegembiraan
menjalari kehidupan samudera
menyusuri rahsia ciptaan Allah
namun
aku tetap kagum
hidup mu tidak pernah lemas
hatta secebis daging mu
tidak pernah terjejas
dek keasinan melaut menyelubungi mu
mampukah kita
menggarap kehidupan ini
seperti mu
untuk terus melangkah
bertahtakan
keimanan dan ketaqwaan

Hamster 'Abbas Punya

Nazirah punya turtle...

Said nak juga...

Merisik Khabar

Liku-liku Kehidupan


 • SK Sultan Sulaiman 2 (1974 - 1979)
 • MRSM K Trg (1980-1984) 3rd Batch
 • LCP, Azusa (1985)
 • Citrus College, Glendora (1986)
 • USC, LA (1986 - 1989) Class of 1989
 • SM Sultan Sulaiman, Kuala Terengganu
 • Sykt Limbongan Timor Sdn Bhd, K Trg
 • Syarikat Amsys Bhd, Penang
 • SM Sultan Ismail, Kemaman
 • SM Vokasional, Kemaman
 • MPKT Batu Rakit (1993 - 1994)
 • SM Vokasional, Kuala Terengganu
 • SM Seri Budiman, Kuala Terengganu
 • SMK Paya Besar, Kuantan

 • Blog Archive

  Rapuh by Opick

  Detik waktu terus berjalan
  Berhias gelap dan terang
  Suka dan duka
  Tangis dan tawa
  Tergores bagai lukisan

  Seribu mimpi berjuta sepi
  Hadir bagai teman sejati
  Di antara lelahnya jiwa
  Dalam resah dan air mata
  Ku persembahkan kepadaMu
  Yang terindah dalam hidupku

  Meski ku rapuh dalam langkah
  Kadang tak setia kepadaMu
  Namun cinta dalam jiwa
  Hanyalah padaMu

  Maafkanlah bila hati
  Tak sempurna mencintaiMu
  Dalam dada ku harap hanya
  Dirimu yang bertakhta

  Detik waktu terus berlalu
  Semua berakhir padaMu