Hidup Untuk Memberi...

Hayah hidup ini hanyalah sekadar sekelip mata berbanding dengan kehidupan di yaummul akhirah. Lantaran apalah kiranya kita memberi walaupun hanya sekadar sekelumit.

Dunia tidak akan biar penduduk Gaza menderita

2010/06/04

Tindakan tidak berperikemanusiaan Israel bukan halangan antarabangsa ringankan azab rakyat Palestin

KETIKA rencana ini ditulis, sukarelawan dari Malaysia yang ditahan (dipenjarakan) oleh Israel bersama kira-kira 600 sukarelawan 50 negara sudah pun dibebaskan dan dijangka tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) awal pagi Ahad ini.

Perkembangan ini sudah tentu melegakan rakyat Malaysia apatah lagi ahli keluarga yang menunggu penuh cemas dengan harapan mereka yang disayangi terselamat.
Ini gara-gara insiden serangan biadap tentera Israel ke atas kapal Mavi Marmara yang dinaiki tidak kurang 540 sukarelawan. Seperti yang kita sedia maklum, sembilan orang syahid dan kira-kira 50 yang lain parah dan kini dirawat di hospital rejim zionis di Ashdod.

Misi mereka ialah untuk menghantar bantuan kemanusiaan kepada rakyat Gaza yang sudah terkepung dan menghadapi sekatan ekonomi secara menyeluruh. Bahkan sukarelawan dari negara Barat termasuk Ireland, Jerman dan Greece turut menyertai misi ini. Sukarelawan Amerika Syarikat turut serta meskipun dasar Amerika terhadap Palestin sudah sedia dimaklumi.

Latar belakangnya ialah kerana kepungan dan sekatan menyeluruh dikenakan ke atas penduduk Gaza sudah memasuki tahun keempat. Sekatan dikenakan ke atas Gaza sudah mencetuskan bukan saja satu krisis yang teruk bahkan bencana kemanusiaan yang tidak pernah dialami dalam sejarah.

Kepungan ini menafikan hak penduduk Gaza untuk menikmati keperluan asas yang termaktub dalam Deklarasi Hak Asasi Manusia yang diterima pada 1948. Mereka dinafikan bekalan makanan, ubat-ubatan, bahan api dan lain-lain keperluan asas untuk menjalani kehidupan sempurna.

Gaza bertukar menjadi penjara terbuka terbesar di dunia kerana seluruh laluan dan pintu masuk ditutup kepada pergerakan manusia. Bukan saja jalan darat, bahkan laluan laut dan udara juga ditutup menyebabkan lebih 80 peratus rakyat Gaza hidup di bawah paras kemiskinan.
Hampir 90 peratus hilang mata pencarian. Kilang ditutup kerana bahan import bagi bekalan barangan mentah tidak dibenarkan masuk. Di samping itu, bahan api yang disekat dan bekalan amat terhad menyebabkan kilang tidak dapat beroperasi.

Lebih 80 peratus kanak-kanak di Gaza mengalami kekurangan zat makanan. Bilangan yang meninggal dunia akibat kekurangan ubat juga sudah mencapai kadar seorang sehari dan kadar ini akan terus meningkat sekiranya sekatan berlanjutan.

Persoalannya ialah mengapa Israel tergamak melakukan tindakan yang tidak berperikemanusiaan dan amat salah dengan peraturan dan undang-undang antarabangsa. Sebab sebenar mereka bertindak kejam ke atas penduduk Gaza ialah kerana Gaza ditadbir oleh HAMAS (Harakat-ul Muqawwamah al-Islamiyah) yang memenangi pilihan raya legislatif pertama di Palestin pada 2006.

Sebaik saja HAMAS memenangi pilihan raya itu dengan majoriti selesa, Israel melalui inisiatif Kuartet Asia Barat yang dianggotai Amerika Syarikat, Russia, Kesatuan Eropah dan PBB, memberi kata dua kepada pentadbiran HAMAS iaitu iktiraf Israel, hentikan penentangan dan terima semua perjanjian damai yang dipersetujui dengan Pertubuhan Pembebasan Palestin (PLO).

Semua ugutan ini ditolak HAMAS kerana ia adalah penipuan yang amat jelas dari Israel. Apabila HAMAS enggan berkompromi, maka sekatan ekonomi dikenakan ke atas seluruh Palestin. Ini adalah tindakan pertama yang dikenakan ke atas Palestin meskipun HAMAS memenangi pilihan raya secara sah dan bebas.

Ini diperakui sendiri bekas Presiden Amerika Syarikat, Jimmy Carter yang mengesahkan bahawa keputusan pilihan raya itu benar-benar menggambarkan pilihan rakyat Palestin. Insiden ini jelas menunjukkan Amerika mengkhianati prinsip demokrasi.

Amerika memaksa rakyat Palestin untuk memilih pemimpin yang mereka ‘taja’. Apabila rakyat Palestin memilih wakil mereka berdasarkan manifesto dan juga rekod cemerlang calon bertanding di dalam pilihan raya itu, mereka dihukum dengan mengenakan sekatan ekonomi.

Meskipun HAMAS memenangi pilihan raya ini dengan selesa, mereka tetap mengajak semua parti termasuk fraksi kedua yang terbesar dan kalah dalam pilihan raya iaitu Fatah untuk membentuk kerajaan campuran. Namun tawaran ini ditolak.

Begitu pun, usaha untuk menyatukan rakyat Palestin terus dilakukan dengan gigih sehinggalah terbentuknya kerajaan perpaduan pada 2007. Namun usaha ini juga digagalkan oleh konco Israel yang cuba memusnahkan perpaduan rakyat Palestin.

Tali barut zionis seperti Muhammad Dahlan terus memainkan peranan menggoyahkan pentadbiran HAMAS di Gaza. Mereka sering melakukan serangan ke atas pejabat kerajaan dan menimbulkan ketegangan.

Apabila kelompok ini berjaya diusir dan pusat mereka ditawan, terbongkarlah konspirasi yang wujud di antara kelompok ini dan ejen Israel dan Agensi Perisikan Pusat (CIA). Mereka mendapat bekalan senjata, peluru dan pembiayaan dari Israel. Bermula saat itu, Gaza diisytiharkan sebagai entiti musuh dan dikenakan kepungan di samping sekatan sedia ada. Demikianlah sekatan ini berterusan sehingga hari ini.

Namun tindakan tidak berperikemanusiaan ini gagal melemahkan semangat juang rakyat Gaza. Mereka terus berdiri di belakang HAMAS. Mereka melakukan itu kerana HAMAS sama sekali tidak akan bertolak ansur dalam empat prinsip iaitu – pertama, kedudukan Masjid al-Aqsa sebagai masjid suci umat Islam.

Kedua, kedudukan Baitulmaqdis sebagai ibu negara Palestin yang dirampas secara tidak sah oleh Israel yang mengisytiharkannya sebagai ibu negara abadi Israel; ketiga – kedudukan bumi Palestin yang dijajah secara tidak sah pada 1948 dan juga 1967 (Baitulmaqdis timur, Tebing Barat dan Genting Gaza); keempat kedudukan pelarian Palestin dan hak mereka untuk pulang ke tanah air mereka.

Empat prinsip yang dipertahankan ini menjadi halangan terbesar kepada Israel untuk menggenapkan cita-cita pendudukan mereka ke atas bumi Palestin, Baitulmaqdis dan al-Haram as-Shariff di mana terletaknya masjid al-Aqsa. Inilah punca dan sebab sebenar kenapa Gaza dikepung dan dikenakan sekatan yang amat biadap ini.

Ini jugalah sebab dan jawapan kepada persoalan kenapa rakyat Palestin sanggup berdepan dengan penderitaan dikepung dan dinafikan bekalan makanan dan ubat-ubatan. Ini jugalah yang mendorong sukarelawan menaiki kapal Mavi Marmara dan menyertai Freedom Flotilla Lifeline4Gaza dan meletakkan keselamatan diri mereka dalam keadaan penuh risiko.

Semoga Allah memberi ganjaran pahala atas usaha pengorbanan mereka untuk menyampaikan amanah dan harapan rakyat Malaysia dan seluruh masyarakat antarabangsa untuk membebaskan rakyat Gaza daripada kepungan dan kezaliman Israel.

Penulis ialah Pengarah PAVE (Palestine Centre of Excellence) dan Ahli Lembaga Pengarah Aqsa Sharif.

SUMBER : http://www.bharian.com.my/

0 comments:

Aidil Fitri 1431H

Berita Harian : BeritaUtama

BERIKAN SOKONGAN ANDA...

BERIKAN SOKONGAN ANDA...

HULURKAN SUMBANGAN ANDA....

HULURKAN SUMBANGAN ANDA....

At-tarikh

jam UMMI di KUANTAN

jam WALID di JUBAIL

About Me

My photo
I'm Sharifah Faridah Hanim Tengku Embong. A mother of 6 children. Currently as a teacher at SMK Paya Besar, Kuantan.

My School of Fish (Please click if u like 2 feed da fish...)

Warna-warna Kehidupan....

warna-warna hidup mu
mewarnai kebebasan
mencerna keceriaan
mendambakan kegembiraan
menjalari kehidupan samudera
menyusuri rahsia ciptaan Allah
namun
aku tetap kagum
hidup mu tidak pernah lemas
hatta secebis daging mu
tidak pernah terjejas
dek keasinan melaut menyelubungi mu
mampukah kita
menggarap kehidupan ini
seperti mu
untuk terus melangkah
bertahtakan
keimanan dan ketaqwaan

Hamster 'Abbas Punya

Nazirah punya turtle...

Said nak juga...

Merisik Khabar

Liku-liku Kehidupan


 • SK Sultan Sulaiman 2 (1974 - 1979)
 • MRSM K Trg (1980-1984) 3rd Batch
 • LCP, Azusa (1985)
 • Citrus College, Glendora (1986)
 • USC, LA (1986 - 1989) Class of 1989
 • SM Sultan Sulaiman, Kuala Terengganu
 • Sykt Limbongan Timor Sdn Bhd, K Trg
 • Syarikat Amsys Bhd, Penang
 • SM Sultan Ismail, Kemaman
 • SM Vokasional, Kemaman
 • MPKT Batu Rakit (1993 - 1994)
 • SM Vokasional, Kuala Terengganu
 • SM Seri Budiman, Kuala Terengganu
 • SMK Paya Besar, Kuantan

 • Blog Archive

  Rapuh by Opick

  Detik waktu terus berjalan
  Berhias gelap dan terang
  Suka dan duka
  Tangis dan tawa
  Tergores bagai lukisan

  Seribu mimpi berjuta sepi
  Hadir bagai teman sejati
  Di antara lelahnya jiwa
  Dalam resah dan air mata
  Ku persembahkan kepadaMu
  Yang terindah dalam hidupku

  Meski ku rapuh dalam langkah
  Kadang tak setia kepadaMu
  Namun cinta dalam jiwa
  Hanyalah padaMu

  Maafkanlah bila hati
  Tak sempurna mencintaiMu
  Dalam dada ku harap hanya
  Dirimu yang bertakhta

  Detik waktu terus berlalu
  Semua berakhir padaMu