Hidup Untuk Memberi...

Hayah hidup ini hanyalah sekadar sekelip mata berbanding dengan kehidupan di yaummul akhirah. Lantaran apalah kiranya kita memberi walaupun hanya sekadar sekelumit.

Balik Kampung

Menghampiri jam 1 baru boleh bertolak
balik kampung setelah selesai mengemas2 dan menunggu
walid dan anak2 pulang dari beli baju raya...
(biaselah walidnya membeli baju untuk diri sendiri
on the last weekend of ramadhan)
Sebelum tu singgah lagi kat kedai abang mail
ambil ketupat pulut yang di tempah untuk raya.

Singgah solat di rumah mak long di kemaman.
Sampai2 anak2 lelaki sibuk potong pokok
depan rumah. Ajmal dan irfan pun sibuk jugak.

Sambung perjalanan sampai di kijal jam.

Rupa2nya kereta berhenti beli lemang
kat kijal yang memang terkenal dengan lemang tu.

Singgah lagi beli ayam putar untuk berbuka nanti.

Sampai rumah ayahbonda
umi ah, umi yah dan umi na sudah ada.

Juadah istimewa dari umi ah
sempena berbuka beramai2 hari ini,
laksa dan laksam.

Tiba waktu berbuka penuh ruang.

Sampai ada yang naik atas kerusi nak ambil gambar,
kamera baru ke...

Alhamdulillah, dapat berkumpul ramai2
dan berbuka sama2.

Semua penuh sampai luar rumah.

Hah... ini trip kat ruang tamu.

Opss... Umi yah sorang je...

Adibah pun join kat kanak2.

Masing2 berbuka dengan selera.

Tapi dalam banyak2 lauk,
telur masak asam tok jugak yang paling laku...

Wajah ayahanda tersayang.

Malam tengok ketupat
dah masak ke belum...

Hah... siapa taukeh ketupat ni ye?

Siapa lagi kalau bukan uncle ayub tuan prof...

Said pun menumpang sepupu2nya main bunga api.

0 comments:

Aidil Fitri 1431H

Berita Harian : BeritaUtama

BERIKAN SOKONGAN ANDA...

BERIKAN SOKONGAN ANDA...

HULURKAN SUMBANGAN ANDA....

HULURKAN SUMBANGAN ANDA....

At-tarikh

jam UMMI di KUANTAN

jam WALID di JUBAIL

About Me

My photo
I'm Sharifah Faridah Hanim Tengku Embong. A mother of 6 children. Currently as a teacher at SMK Paya Besar, Kuantan.

My School of Fish (Please click if u like 2 feed da fish...)

Warna-warna Kehidupan....

warna-warna hidup mu
mewarnai kebebasan
mencerna keceriaan
mendambakan kegembiraan
menjalari kehidupan samudera
menyusuri rahsia ciptaan Allah
namun
aku tetap kagum
hidup mu tidak pernah lemas
hatta secebis daging mu
tidak pernah terjejas
dek keasinan melaut menyelubungi mu
mampukah kita
menggarap kehidupan ini
seperti mu
untuk terus melangkah
bertahtakan
keimanan dan ketaqwaan

Hamster 'Abbas Punya

Nazirah punya turtle...

Said nak juga...

Merisik Khabar

Liku-liku Kehidupan


  • SK Sultan Sulaiman 2 (1974 - 1979)
  • MRSM K Trg (1980-1984) 3rd Batch
  • LCP, Azusa (1985)
  • Citrus College, Glendora (1986)
  • USC, LA (1986 - 1989) Class of 1989
  • SM Sultan Sulaiman, Kuala Terengganu
  • Sykt Limbongan Timor Sdn Bhd, K Trg
  • Syarikat Amsys Bhd, Penang
  • SM Sultan Ismail, Kemaman
  • SM Vokasional, Kemaman
  • MPKT Batu Rakit (1993 - 1994)
  • SM Vokasional, Kuala Terengganu
  • SM Seri Budiman, Kuala Terengganu
  • SMK Paya Besar, Kuantan

  • Blog Archive

    Rapuh by Opick

    Detik waktu terus berjalan
    Berhias gelap dan terang
    Suka dan duka
    Tangis dan tawa
    Tergores bagai lukisan

    Seribu mimpi berjuta sepi
    Hadir bagai teman sejati
    Di antara lelahnya jiwa
    Dalam resah dan air mata
    Ku persembahkan kepadaMu
    Yang terindah dalam hidupku

    Meski ku rapuh dalam langkah
    Kadang tak setia kepadaMu
    Namun cinta dalam jiwa
    Hanyalah padaMu

    Maafkanlah bila hati
    Tak sempurna mencintaiMu
    Dalam dada ku harap hanya
    Dirimu yang bertakhta

    Detik waktu terus berlalu
    Semua berakhir padaMu