Hidup Untuk Memberi...

Hayah hidup ini hanyalah sekadar sekelip mata berbanding dengan kehidupan di yaummul akhirah. Lantaran apalah kiranya kita memberi walaupun hanya sekadar sekelumit.

SMAKL

Hari ini sepagi berada di smakl menghadiri
expo pendidikan dan majlis temu murni.
Program kali ini agak komprehensif kerana
bergabung bagi nak mengutip dana
bagi membina bangunan baru sekolah.
Acara sudah bermula dari hari khamis lagi.
Ada bicara ad-deen, persembahan nasyid dan
gerai jualan. Malam nanti ada makan malam lagi.
Memang meriahlah...
Derma darah pun ada. Kali ini kak long
memberanikan diri untuk menderma darah.
Alhamdulillah.... berjaya juga. Ingat lagi masa
baby dulu, kak long kena tukar darah sebab
bacaan jaundicenya terlalu tinggi.
2 hari 2 malam duduk dalam hospital
sampai bengkak kaki dan tangan....
Namun hari ini kak long mampu sedekahkan sedikit
darahnya untuk mereka yang memerlukan. Syukur...

Majlis temu janji, apa nak komen ye.
Yang dapat banyak A ada dan
yang dapat banyak merah pun ada...
Alhamdulillah.... itu je yang mampu umi lafazkan.
Both of you sudah besar panjang.
Usahalah yang terbaik... jauh lagi perjalanan ini
yang harus anakanda berdua kena lalui...

Balik dari smakl makan tengahari
sambil menghadap laut cina selatan...

Huhu... aktiviti petang.
'abbas dan sa'id dikerjakan oleh tokkinya hingga licin...
Kemudian apa lagi mandi pantailah.
Air laut memang setenang2nya...
Kemudian... aktiviti naik kuda!
Mula2 takut, lepas tu pusing 2 round tak puas...

Malam ke taman tamadun islam di pulau wan man.
Ada makan malam perdana smakl.
Sa'id2... habis kain napkin dikerjakanya
"Aa'id sejuk..." katanya dengan selamba....

1 comments:

Umi Su July 12, 2010 at 9:29 AM  

Comelnya Saiddd...

Aidil Fitri 1431H

Berita Harian : BeritaUtama

BERIKAN SOKONGAN ANDA...

BERIKAN SOKONGAN ANDA...

HULURKAN SUMBANGAN ANDA....

HULURKAN SUMBANGAN ANDA....

At-tarikh

jam UMMI di KUANTAN

jam WALID di JUBAIL

About Me

My photo
I'm Sharifah Faridah Hanim Tengku Embong. A mother of 6 children. Currently as a teacher at SMK Paya Besar, Kuantan.

My School of Fish (Please click if u like 2 feed da fish...)

Warna-warna Kehidupan....

warna-warna hidup mu
mewarnai kebebasan
mencerna keceriaan
mendambakan kegembiraan
menjalari kehidupan samudera
menyusuri rahsia ciptaan Allah
namun
aku tetap kagum
hidup mu tidak pernah lemas
hatta secebis daging mu
tidak pernah terjejas
dek keasinan melaut menyelubungi mu
mampukah kita
menggarap kehidupan ini
seperti mu
untuk terus melangkah
bertahtakan
keimanan dan ketaqwaan

Hamster 'Abbas Punya

Nazirah punya turtle...

Said nak juga...

Merisik Khabar

Liku-liku Kehidupan


  • SK Sultan Sulaiman 2 (1974 - 1979)
  • MRSM K Trg (1980-1984) 3rd Batch
  • LCP, Azusa (1985)
  • Citrus College, Glendora (1986)
  • USC, LA (1986 - 1989) Class of 1989
  • SM Sultan Sulaiman, Kuala Terengganu
  • Sykt Limbongan Timor Sdn Bhd, K Trg
  • Syarikat Amsys Bhd, Penang
  • SM Sultan Ismail, Kemaman
  • SM Vokasional, Kemaman
  • MPKT Batu Rakit (1993 - 1994)
  • SM Vokasional, Kuala Terengganu
  • SM Seri Budiman, Kuala Terengganu
  • SMK Paya Besar, Kuantan

  • Blog Archive

    Rapuh by Opick

    Detik waktu terus berjalan
    Berhias gelap dan terang
    Suka dan duka
    Tangis dan tawa
    Tergores bagai lukisan

    Seribu mimpi berjuta sepi
    Hadir bagai teman sejati
    Di antara lelahnya jiwa
    Dalam resah dan air mata
    Ku persembahkan kepadaMu
    Yang terindah dalam hidupku

    Meski ku rapuh dalam langkah
    Kadang tak setia kepadaMu
    Namun cinta dalam jiwa
    Hanyalah padaMu

    Maafkanlah bila hati
    Tak sempurna mencintaiMu
    Dalam dada ku harap hanya
    Dirimu yang bertakhta

    Detik waktu terus berlalu
    Semua berakhir padaMu