Hidup Untuk Memberi...

Hayah hidup ini hanyalah sekadar sekelip mata berbanding dengan kehidupan di yaummul akhirah. Lantaran apalah kiranya kita memberi walaupun hanya sekadar sekelumit.

KSH... 3rd day

Alhamdulillah... hari ini rasa lebih bertenaga & ceria. Pagi pun aman sikit, kurang riuh2 anakanda2ku. Sa'id, nazirah dan 'abbas di bawa sama2 oleh walidnya ke karnival pengajian tinggi di ump melihat2 peluang untuk kak long, nak sambung mana lepas spm ni.

Sambil2 tu rasa kuat sikit, buka komputer, huhu... buka google cari2 apalah penyakit ku ini.....


The appendix sits at the junction of the small intestine and large intestine. It’s a thin tube about four inches long. Normally, the appendix sits in the lower right abdomen.


The function of the appendix is unknown. One theory is that the appendix acts as a storehouse for good bacteria, “rebooting” the digestive system after diarrheal illnesses. Other experts believe the appendix is just a useless remnant from our evolutionary past. Surgical removal of the appendix causes no observable health problems.

Appendix conditions:

1. Appendicitis:
For unclear reasons, the appendix often becomes inflamed, infected, and can rupture. This causes severe pain in the right lower part of the belly, along with nausea and vomiting.

2. Tumors of the appendix: Carcinoid tumors secrete chemicals that cause periodic flushing, wheezing, and diarrhea. Epithelial tumors are growths in the appendix that can be benign or cancerous. Appendix tumors are rare. (baru ku tahu ada juga ...)

Appendix Treatment.

1. Appendictomy : Surgery is the only treatment for appendicitis. The doctor may use the traditional technique (one large cut) or laparoscopy (several small cuts and using a camera to see inside) (huhu... baru clear sikit apa yang doktor sudah buat kat perut ku...). Surgery is also needed to remove tumors of the appendix. If the tumor is large, it may require more aggressive surgery with removal of part of the colon.

2. Antibiotics : While the diagnosis is in question, antibiotics treat any potential infection that might be causing the symptoms. In general, antibiotics alone cannot effectively treat appendicitis.

Alhamdulillah, some reading gives me some ideas what is appendix and laparoscopic appendictomy tu... Selama ni dengarlah orang kena appendixlah, kena tebuk appendixlah dan macam2 lagi tapi taklah aware mana. Bila kena diri sendiri barulah tahu.... Huhu... hidup... ingat... kisah jangan tak kisah pasal apa2 penyakit.....

Sebentar kemudian, anak2 halaqah sampai, dr lela, dr linda dan dr hajar... Huhu.... semua doktor2 belaka... Dapatlah free consultation dari 3 orang doktor lagi... Dr hajar kongsi pengalamannya sebab dia pun pernah kena appendix dulu seminggu sebelum kahwin, huhu... lagi mencabar...

Menghampiri tengahari kak zaini datang dengan adiknya, yah. Alhamdulillah dan terima kasih kerana kesudian menziarahi saya. Sedang2 rancak bercerita, nurse datang.

"Kak ganggu kejap, saya nak cabut botol nanah tu..." kata nurse dengan lembut.

Huhu... naik ngilu saya mendengarnya... Alhamdulillah proses mencabut berjalan lancar. Nak kata sakit? Huhu... rasa sudah mangli dengan sakit... Setelah selesai.

"Dik boleh kak tengok panjang mana tiub yang cabut tu?" tanya saya memberanikan diri.

"Boleh..." jawab nurse lalu mengangkat dan menunjukkan tiub tu kepada saya.


Ha'ah... tengok... lebih 12 inci... Saya sendiri terkejut.

"Panjangnya dik...." jawab saya spontan,
mula rasa ngilu dalam perut.
Nurse senyum saja. Aah... bagi dia ini kerja biasa...

Dan untuk tengahari alhamdulillah
saya sudah boleh makan soft food, bubur...


Lepas lunch, nurse datang lagi
bukak drip saya pulak.
Alhamdulillah... keadaan sudah beransur pulih
kedua2 botol sudah di cabut.
Syukur sangat2 dengan Allah.
Untuk pertama kali saya solat zohor
sambil duduk setelah sekian lama solat baring....

Untuk 3 hari ni, memang bergantung kepada antiobiotik.
Tangan pun sudah tak rasa apa lagi bila
ubat di suntik.
Ah... bila di fikir2kan ujian Allah untuk saya kecik je...
Sekurang2 sakit saya sudah makin sembuh.
Apa nasib umat islam di palestine... di iraq...
Sekatan yang dikenakan ke atas mereka
ubat2an tak sampai...
hospital2 di bom... tiada peluang langsung...

Malam... haniliza pulak datang.
Dia terkejut mendapat berita.
Apa taknya, saya juga terkejut...
Diri kita milik Allah belaka,
dari segar dan sihat sekejab aje
Dia nak beri sakit, "kun faya kun..."
Thanks ja for coming...

Malam ini giliran suami saya menemankan saya.
Dua malam yang lalu kak long dan sebelum tu naemah.
Esok2 pagi2 kak long kena uruskan adik2
nak ke sekolah sebab cuti sudah tamat.
Tiada yang boleh ummi ucapkan...
jazakumullah khairan kathira
atas pengorbanan suami dan anak2
menjaga ummi di hospital.....

0 comments:

Aidil Fitri 1431H

Berita Harian : BeritaUtama

BERIKAN SOKONGAN ANDA...

BERIKAN SOKONGAN ANDA...

HULURKAN SUMBANGAN ANDA....

HULURKAN SUMBANGAN ANDA....

At-tarikh

jam UMMI di KUANTAN

jam WALID di JUBAIL

About Me

My photo
I'm Sharifah Faridah Hanim Tengku Embong. A mother of 6 children. Currently as a teacher at SMK Paya Besar, Kuantan.

My School of Fish (Please click if u like 2 feed da fish...)

Warna-warna Kehidupan....

warna-warna hidup mu
mewarnai kebebasan
mencerna keceriaan
mendambakan kegembiraan
menjalari kehidupan samudera
menyusuri rahsia ciptaan Allah
namun
aku tetap kagum
hidup mu tidak pernah lemas
hatta secebis daging mu
tidak pernah terjejas
dek keasinan melaut menyelubungi mu
mampukah kita
menggarap kehidupan ini
seperti mu
untuk terus melangkah
bertahtakan
keimanan dan ketaqwaan

Hamster 'Abbas Punya

Nazirah punya turtle...

Said nak juga...

Merisik Khabar

Liku-liku Kehidupan


  • SK Sultan Sulaiman 2 (1974 - 1979)
  • MRSM K Trg (1980-1984) 3rd Batch
  • LCP, Azusa (1985)
  • Citrus College, Glendora (1986)
  • USC, LA (1986 - 1989) Class of 1989
  • SM Sultan Sulaiman, Kuala Terengganu
  • Sykt Limbongan Timor Sdn Bhd, K Trg
  • Syarikat Amsys Bhd, Penang
  • SM Sultan Ismail, Kemaman
  • SM Vokasional, Kemaman
  • MPKT Batu Rakit (1993 - 1994)
  • SM Vokasional, Kuala Terengganu
  • SM Seri Budiman, Kuala Terengganu
  • SMK Paya Besar, Kuantan

  • Rapuh by Opick

    Detik waktu terus berjalan
    Berhias gelap dan terang
    Suka dan duka
    Tangis dan tawa
    Tergores bagai lukisan

    Seribu mimpi berjuta sepi
    Hadir bagai teman sejati
    Di antara lelahnya jiwa
    Dalam resah dan air mata
    Ku persembahkan kepadaMu
    Yang terindah dalam hidupku

    Meski ku rapuh dalam langkah
    Kadang tak setia kepadaMu
    Namun cinta dalam jiwa
    Hanyalah padaMu

    Maafkanlah bila hati
    Tak sempurna mencintaiMu
    Dalam dada ku harap hanya
    Dirimu yang bertakhta

    Detik waktu terus berlalu
    Semua berakhir padaMu