Hidup Untuk Memberi...

Hayah hidup ini hanyalah sekadar sekelip mata berbanding dengan kehidupan di yaummul akhirah. Lantaran apalah kiranya kita memberi walaupun hanya sekadar sekelumit.

Allah uji sikit je....

Di rumah.

Tiba2 saya terkejut dari tidur. Dalam kelam2 saya melihat jam baru pukul 3 pagi. Perut saya sakit teramat sangat.

"Nak kena lagi ke?" hati saya berbisik.

Dua bulan lepas sakit perut sebegini. Tapi lepas itu tak ada sakit lagi. Cepat2 saya ke tandas. Selesai berurusan saya baring semula. Namun mata saya terkebil2. Kesakitan masih tidak reda. Memulas2 angin bergelora dalam perut tapi tak nak keluar. Pusing ke kanan tak kena, pusing kiri tak kena. Nak mengadu, suami saya tak ada kerana bermalam di seria untuk kem mini hafazan. Pelan2 saya membaca al-ma'thurat dan lama2 tertidur juga.

Alhamdulillah, bangun pagi perut saya tidaklah sesakit malam tadi. Terus bersiap2 untuk ke sekolah, hari ini hari ke 2 bengkel add maths.

Di makmal ict.

Bengkel jalan okey. Kedatangan 80%. Tiba2 9.30 pagi sakit perut lagi. Selesai berurusan, rasa sangat2 tak selesa.

"Kamu semua boleh break makan, lepas tu masuk balik sambung dulu latihan, cikgu nak rehat jap..." pesan saya pada pelajar setelah melihat jam hampir 10.00 pagi.

Terus saya terbaring di bilik pengurusan ict. Sakit Allah saja yang tahu. Lebih dari semalam. Pusing kanan tak kena, pusing kiri tak kena, dok terlentang pun lagi tak kena... Angin memulas2 perut saya. Tak pulak rasa nak kentut. Berfikir2 juga tersalah makan apalah saya ni. Sambil tu dok memikir juga, ujian apa pulak yang Allah nak beri. Saya cuba pejam mata, berzikir pelan2. Terlelap.... Tapi bila terkejut tengok jam sudah 11.15 pagi.

"Huhu... sudah lama tinggal budak2 kat luar. Apa dibuat mereka???" bisik hati kecil saya.

Dalam kesakitan saya cuba bangun, tapi mata rasa berpinar-pinar. Pelan2 saya jalan ke luar.

"Cikgu sakit?", tanya anak murid ku. Saya hanya sekadar mengangguk sambil pelan2 mengatur langkah takut2 tumbang.

Sampai depan saya membuat pengumuman, "Cikgu minta maaf, cikgu rasa cikgu tak boleh teruskan bengkel ni. Cikgu sakit sangat ni. Kalau kamu nak balik pun boleh, tapi hati2 dan jaga keselamatan pulang. Kalau nak stay pun tak pe, nanti abang firdaus technician boleh kunci makmal ni." Terus saya terduduk di lantai belakang main table tak tertahan menahan sakit.

Pelan2 cuba cari hp, saya call suami.

"Abang... datang ambik Dah sakit perut tak tahan ni., rasa2 nak drive tak daya." ucap saya.

Dengar suara suami agak terkejut dan risau. Saya dapat agak tentu ujian hafazan masih belum selesai lagi.

"Tak pe, abang selesai dulu ujian hafazan tu, Dah tunggu sini...".

Pelajar2 sudah mula meninggalkan makmal walaupun masih belum jam 12.00. Mereka memang sure happy boleh balik awal. Ada yang datang bersalaman dengan saya, "Cikgu jaga diri baik2 ye...". Saya sekadar senyum dan mengangguk. Hati saya tak berhenti beristihgfar. Saya rasa itu je yang boleh menguatkan dan meredakan kesakitan saya. Sambil memikir, ya Allah... beri ku kesabaran melalui ujian mu....

12.15 tengahari suami tiba menjemput saya. "Nak pergi klinik?".

Saya tahu suami saya mesti tanya saya dulu, sebab saya memang jenis tak suka pergi klinik. Kalau sakit perut salah makan, ubat saya minum air masak banyak2, cuci perut. Tapi kali ini saya pun tak tahan, dok2 fikir juga salah makan apa sampai sebegini sakitnya.

"Ikutlah..." jawab saya ringkas.

Di Klinik Sakinah.

Sampai klinik, alhamdulillah tak ada orang. Saya terus masuk jumpa doktor. Selepas ditanya2 punca sakit, dr sakinah berkata, "Naik katil, saya check perut."

"Awak mengandung ke?" spontan dr sakinah menegur bila lihat perut saya.

"Tak de lah...." jawab saya ringkas.

"Sakit?" tanya dr sakinah bila menekan perut saya.

"Memang teramat sakit..." jawab saya.

"Saya rasa awak perlu buat scan ni, tapi scan saya rosak. Saya nak awak pergi klinik faezah sekarang." terang dr sakinah tapi nampak raut wajahnya panik sikit.

"Klinik bukan dah nak tutup ni.", kata suami saya.

"Tak pa awak pergi, saya akan telefon doktor suruh tunggu." jawabnya pantas.

Di Klinik Faezah.

Selepas selesai scan, "Awak kena masuk wad sekarang juga..." kata doktor dengan tegas.

"Tak kan salah makan nak masuk wad juga?" suami saya bertanya balik.

Saya sekadar senyum dan diam, tak mampu rasa nak bertanya apa2 lagi.

"Sakit isteri encik ni lain, sudah lama... tengok dia demam, lagi pun bp nya rendah, kalau sakit perut biasa tak jadi begini. Jangan risau saya akan reference letter. Hospital mana nak pergi." terang doktor lagi.

Saya tersentak. "Demam ke? Tak rasa pun menggigil." bisik hati saya.

"bp rendah?" hati saya menghitung lagi. Terlintas peristiwa lalu ketika, umi yah pernah cerita, masa mengiringgi arwah tok'ki, bp arwah rendah, padahal fizikal nampak sihat boleh bercakap lagi. Tapi tak sampai 10 minit lepas tu, beliau meninggalkan kami buat selama-lamanya.

"Nak mati ke saya? Ya Allah... sudah dekat ke?" hati saya berbicara.

Di rumah.

"Kita solat zohor dulu, kemas2lah beg, lepas tu kita pergi hospital." ujar suami saya.

Sampai rumah saya meminta sakinah mengemaskan beg saya. Saya rasa saya sudah tak larat perlu berbaring seketika sambil menunggu masuknya waktu zohor. Sambil tu saya jeling2 surat doktor tadi, envelope tak diseal, apa lagi saya imbas lihat. Ada gambar hexagon. kemudian some explaination saya pun tak faham tapi ada perkataan fibroid.

"Masya'Allah ini ke penyakit saya?" bisik hati kecil.

Surat saya simpan kembali sambil tidak mahu melayan macam2 persoalan yang bermain difikiran.

"Saya mesti urus sakit saya dulu," bisik hati kecil saya lagi.

Saya terbaring dan beristighfar untuk meredakan kesakitan. Nazirah & Sa'id sudah mula sibuk, "Umi nak gi mana ni? Nak ikut..." renget mereka.

Di KMC.

Menghampiri jam 3.00 petang sampai ke kmc. Naemah menemani saya sementara suami saya parking kereta. Sampai di kaunter saya menghulurkan kad dan envelope dari doktor di klinik.

"Puan pernah datang sini?" spontan dari receptionist yang bertugas.

"Ya, waktu bersalin dulu, lama dah... 5 tahun dulu..." jawab saya sambil menahan kesakitan.

"Puan nak jumpa doktor mana?" tanyanya lagi.

"Tak baca nama atas envelope ke?" hati saya berbisik. Walaubagaimanapun saya menunjukkan balik envelope tadi.

"Dr Suriati." jawab saya ringkas. Dr suriati yang menyambut kelahiran sa'id ramadhan 5 tahun dulu.

"Maaf puan, dr suriati on leave. Puan boleh datang hari isnin kalau nak jumpa dengan dia." terang beliau.

Saya tersenyap tapi masih boleh lagi senyum... Namun saya tak kuasa untuk memikir lagi. Saya biarkan suami saya berurusan. Pelan2 saya mengambil tempat di sofa yang ada, cuba untuk rehat, cuba untuk tahan sakit sambil membaca al-ma'thurat...

"Jom kita pergi ksh." bisik suami. Saya akur mengikutinya ke kereta menuju ksh.

Di KSH.

Jam menghampiri 3.30 petang.

"Ya puan boleh saya bantu?" dengan senyuman receptionist menyambut saya.

Segera saya menghulurkan surat. "Tapi ini untuk doktor kmc?" katanya. Saya hanya diam, membiarkan suami saya menerangkan .

"Baiklah puan boleh berjumpa dengan dr suraya di bilik no 6." arahnya kepada saya.

Perlahan2 saya berjalan menuju ke bilik 6. Sebelum tu ada satu lagi kaunter kena jumpa. Serahkan surat, isi borang dan tandatangan beberapa surat.

"Puan boleh duduk, nanti kita akan panggil masuk jumpa doktor." beritahu receptionist yang ke 2.

Saya mencari kerusi yang paling dekat dengan bilik. Memang dr suraya tak ada, mungkin sedang rehat atau melawat wad. Ada seorang lagi patient sebelum saya. Namun bagi saya waktu menunggu telalu lama, maklumlah sedang sakit... Saya cuba menguatkan diri saya. Semalam masa sesi motivasi saya berzikir bersama pelajar saya. "Laailahaillaanta... ya hayyu ya qayyum... Subhanallah wabihamdihi... subhanallah hil a'zim.. ". Saya cuba berzikir sendiri dengan nada merayu kepada Allah... Alhamdulillah, walaupun sakit tak hilang tapi saya dapat melupakannya sejenak.

Di bilik O&G.

Wajah dr suraya tenang sahaja. Tanpa melihat perut saya, hanya interview saya je dr suraya memberitahu, "Saya rasa ini bukan fibroid. Tapi untuk pengesahan saya akan buat scan."

"Alhamdulillah..." itu yang mampu saya ucapkan setelah sekian lama menunggu dan menahan kesakitan.

Dr suraya memeriksa saya. Setelah membuat 2 jenis scanning, beliau mengesahkan rahim saya elok, maka sakit perut saya tiada kaitan dengan fibroid atau what so ever...

"Oleh kerana puan tak ada apa2 sakit berkaitan rahim, saya akan refer pada pada doktor pakar lain pulak... ehm... dr huzaimi boleh, maaflah memang tiada doktor perempuan..." terang doktor kepada saya.

Saya memandang suami saya. Dia menganggukkan kepalanya maka saya tahu, tak ada masalah. "Terpulanglah kerana itu je pilihan yang ada sekarang ini." jawab saya.

Di luar bilik O&G.

Saya menunggu lagi untuk menandatangani beberapa surat. Salah satunya tertera bill RM.

"Mahalnya..." bisik hati saya sambil menunjukkannya kepada suami.

"Kalau tak sakit apa2 kena bayar sendiri....", kata suami.

"So, baik balik jelah, sakit perut salah makan ni. Dr suraya pun kata ok." saya membalas.

"Tak pe lah... sudah sampai sini. Kita check sampai habis." pujuk suami saya.

Kemudian saya berjalan perlahan2 menuju ke bilik dr huzaimi di tingkat atas.

Di luar bilik Surgeon.

Jam menghampiri 4 petang. Saya masih menunggu di luar bilik.

"Puan boleh tunggu lagi ke, doktor sedang melawat wad." tegur salah seorang jururawat yang menghampiri saya.

"Lama lagi ke?" tanya saya.

"Mungkin 10 hingga 15 minit lagi." jawabnya.

"Tak pe kami tunggu." suami saya menjawab bagi pihak saya.

Beliau beredar. Saya masih menetap di kerusi. Aduh... penantian satu penyeksaan... Ye ke, tak lah... penantian dalam kesakitan rupa2 satu muhasabah. Satu medan untuk dekat dengan Allah. Bibir saya tidak lepas berzikir, "Lailahaillallah... lailahaillallah... lailahaillallah... lailahaillallah...".
Nada mendayu mengikut alunan nasyeed opick. Dan bila sesuatu dilakukan ikhlas dari hati, rupa2nya Allah beri rasa kuat.... Saya dapat melupakan sakit perut saya seketika....

"Puan doktor sudah sampai, puan boleh masuk sekarang..." Jururawat mematahkan konsentrasi saya yang sedang berzikir.

Di bilik Surgeon.

Saya tiada pilihan. Ini je doktor yang ada boleh rawat saya di saat ini. Setelah memberi salam, duduk dan menerangkan sakit saya, tanpa banyak soal, dr huzaimi membuat peperiksaan perut saya.

"Sakit?" tanya dr khuzaimi.

"Sakit..." jawab saya ringkas. Tapi saya memang teramat sakit bila di tekan hingga terangkat kaki.

Setelah menekan kali kedua perut saya, dia meletakkan pula stethoscopenya.

Setelah selesai, dia duduk, "Okay sharifah, it's worse, your appendix pecah dan sudah bernanah" kata dr huzaimi.

Saya yang tak sempat2 bangun lagi dari katil terkejut. "Ye ke..." bisik hati saya. "Tak scan pun, tekan2 dan dengar je sudah kata pecah..." hati saya berkata2 lagi sambil melihat suami saya antara percaya atau tidak...

"Kenapa kamu tahan sakit? Masuk tak pakai wheelchair? Kamu boleh jatuh bila2 masa..." sambung doktor lagi kepada saya ketika belum sempat saya respon kepada penerangannya tadi.

"Tahan sakit?" balas saya. Sambil tersenyum saya teringat, masa nak bersalinkan kak long, nurse yang bertugas pun kata saya tahan sakit. Nak buat mcam mana saya tak ada pengalaman, pesan dari ibu, kakak2 dan ipar, "Kalau sakit tak boleh tahan tu tanda nak beranaklah... cepat2 jangan tahan..." Jadi saya tak tahu tahap tak boleh tahan sampai mana, maka selagi saya boleh tahan saya tahan... Ini sekali lagi doktor kata saya menahan sakit... Ye lah, dalam minda saya, saya sakit perut salah makan... maka tak kan nak tunjuk lebih2 selagi saya boleh tahan, saya tahan lah...

Saya duduk kembali di kerusi sisi meja doktor.

"Saya akan buat laparoscopy untuk puan." terang doktor lagi.

Saya mengangguk. "Laparoscopy tu apa?" bisik hati saya, tapi saya terkedu dah nak tanya. "Mungkin tebuk kot..." saya ingat2 sebab umi 'ah pun beberapa bulan lalu juga kena appendix dan ada sebut that word. Sebenarnya saya tergamam. Suami saya juga tidak terkata. Saya tak tahu apa lagi nak cakap.

Seketika saya mencari kekuatan untuk bertanya "Are you sure what you have said?"

Nampak wajahnya macam kurang senang dengan soalan saya. Ye lah siapa saya nak pertikaikan diagnosisnya.

Sambil tersenyum dia menjawab, "Ye lah I tak leh kata 100% sure but as a doctor I know..." tapi cepat2 saya potong sebab saya tak nak pulak jadi pesakit yang degil dan melawan. "Tak pe.. tak pe... it's okay. "

"Baiklah sekarang puan warded, kemudian nurse akan bawa puan ambil darah." sambungnya lagi.

Huhu... no more question. Bila dengar doktor kata pecah dan bernanah, rasa no more pain....

Di Makmal.
ItalicMaka bermulalah episod... I was admitted to hospital. First thing, sure your hand got tagged...

Nurse
menyorong saya atas wheel chair menuju ke makmal ambik darah.

"Ada lelah? Ada allegic? Ada penyakit darahtinggi ke, kencing manis ke?" tanya nurse.

Saya menggilingkan kepala, "Tidak" jawab saya ringkas.

"Ada pernah masuk hospital buat opreration ke?" tanyanya lagi.

"Tak ada." jawab saya.

"Kak tahan sikit ye sakit." kata nurse bila nak masukkan jarum mencari urat ditangan saya.

"Tak apa dik... sakit perut kak ni lagi sakit...." jawab saya sambil tersenyum.

Di wad bilik 223.

Jam menunjukkan hampir jam 5.oo petang. Saya ditempatkan di katil 223B. Katil 223A sudah ada pesakit. Suami saya segera mengambil beg di kereta.

"Kita solat asar dulu." beritahu suami saya. Saya segera berwudhu. Seperti biasa kami solah asar berjamaah bersama. Selesai solat saya mencapai hp. Orang pertama saya call ialah bonda, "harap2 bonda tak terkejut dgn berita ni..." doa hati saya. Sebenarnya sebelum pergi kmc lagi nak telefon bonda tapi teragak2 pulak, kan sakit perut biasa je. Saya tangguh dulu niat saya tadi hingga betul2 confirm. Bonda masih di KL menunggu umi su yang masih berpantang.

Sedang elok selesai bercakap nurse datang. Soalan yang sama diulang. "Ada lelah? Ada allegic? Ada penyakit darah tinggi ke, kencing manis ke? Ada pernah masuk hospital buat opreration ke? Bersalin normal ke?"

"Tak ada adik, tak pernah, ini baru pertama kali masuk sebab sebab sakit, kalau masuk hospital kerana bersalin, tu pun normal." terang saya.

Nurse minta saya menyalin baju hospital. Ambil bp saya, check suhu badan saya dan akhirnya memasang drip di tangan kiri saya.

Bagi saya semua berlaku dalam sekelip masa. Rasa sakit perut saya yang bergelora macam hilang. "Betul ke saya nak operate ni?" bisik hati kecil saya.

Tak sampai setengah jam, nurse datang lagi. "Kak kita nak bawa kak ke bilik ot. Kalau ada apa2 di badan seperti cincin, rantai dan sebagainya minta simpan ye." arah adik2 nurse.

Huhu... so soon, saya sudah nak di bawa ke operation theatre (ot). Mungkin kalau doktor atau nurse2 kat sini ini perkara biasa je. Tapi bagi saya yang pertama kali, berdebar ada, takut pun ada tapi tak lah sampai menggigil. Barulah saya amat merasa hidup saya bukan milik saya, tapi milik Allah. Allah boleh ambil saya bila2 masa. Mungkin ini lah hikmah.. Allah beri saya sakit, untuk membersih dosa2 saya. Untuk menguji dekat atau jauhnya saya denganNya. Mungkin selama ini saya banyak lalai. sedetik Allah tarik nikmat sihat saya baru saya merasa pergantungan saya hanya kepadaNya...

Nurse mula menyorong katil saya menuju bilik ot. Sebelum tu saya sempat menjeling jam di dinding menunjukkan jarumnya menghampiri jam 6.00 petang. Sepanjang perjalanan, saya hanya memejamkan mata saya dan cuba mencari kekuatan diri dengan berzikir "Laillahaillallah..." Saya hanya sempat bercakap dengan bonda tak sempat pun nak maklum pada ayahanda. Bersalam dengan suami saya dan neamah saja. Tak sempat nak telefon sahabat2 atau adik beradik dan ipai duai saya. Tak sempat nak jumpa dengan kak long yang masih di kt dan sakinah yang sedang menjaga adik2 'abbas, nazirah dan sa'id di rumah. Malah tak sempat nak minta maaf dengan sesiapa pun. "Ya Allah, beri aku kesempatan untuk bertemu dengan mereka2 yang saya sayangi dan memohon maaf dari mereka yang saya kenali..." hati saya berdoa.

Di bilik OT.

Saya diserahkan kepada nurse yang bertugas di bilik ot. Seorang saja. Huhu... mula saya teringat cerita pengalaman kak ani jalil. Saya akan turut mengalami pengalaman yang sama. Saya ditanya sekali lagi tentang penyakit, allegic dan sebagainya. Kemudian datang doktor pakar bius.

"Saya dr nordin, sebagai doktor bius." kata dr nordin sambil menerangkan prosedure macam mana beliau akan membius saya. Saya hanya diam dan dengar. Dalam hati saya cuma terdetik. "Ya Allah... doktor lelaki lagi...." Memang dharurah, saya tiada pilihan, dari segi syara' tidak mengapa, namun jika saya ada pilihan seorang doktor wanita.... Malu, fitrah yang kalau selagi dapat dipelihara dan dijaga alangkah cantiknya.... Wanita perlu bukan untuk o&g je, pakar sakit2 puan atau menyambut kelahiran. Rupa2nya kita tak tahu Allah nak beri kita pelbagai sakit lain. Maka bidang lain juga perlu wanita. Saya menyeru anak2 pewaris diluar sana, selagi ada peluang, ceburilah bidang ini surgoen ke, bius ke bukan setakat o&g je...

"Ada apa2 lagi nak tanya?" tanya dr nordin kepada saya.

"Tak ada doktor. Actually I'm speechless... seperti tak percaya, it happened sekelip mata." saya mengadu cambur blurr sebab saya tidak memakai cermin mata. Doktor dan nurse hanya tersenyum. Memang sekelip mata. Dari sihat2 tiba2 Allah tarik nikmat sihat saya, beri saya sakit tiba2 kemudian terus kena operate, tak ada warning2....

Saya disorong lagi ke bilik bedah yang sebenar. Dan saya mula rasa saya tiada siapa kecuali Allah.... Mereka menarik saya ke atas katil yang sebenar. Huhu... saya tidak mengenali mereka, sebab masing memakai baju khas di bilik bedah dan menutup kepala.

"Kak tangan bubuh atas ni. " seorang nurse mengarahkan saya meletakkan tangan saya di atas alas tangan disisi katil.

"Sharifah sebentar lagi kita akan buat pembedahan, puan jangan risau, baca bismillah, mengucap kemudian bernafas macam biasa." ujar doktor sekali lagi. Saya hanya menurut. Cuma doa akhir saya "Ya Allah... jangan kau ambil nyawa ku...".

"Sharifah2x... tengok ni nanah yang telah saya keluarkan..." saya tak pasti itu suara doktor atau nurse. Saya hanya menganggukkan kepala sebab mata saya masih lali untuk mencelik. Namun hati saya berbisik, "Alhamdulillah...." Itu yang mampu saya ucap, dengan ihsan Allah masih memanjangkan usia saya dan semua selamat.

Di wad bilik 223.

"Pukul berapa?" tanya saya pada suami walaupun kepala saya masih berat, tapi masih mampu untuk memberi sebuah senyuman.

"Pukul 8.00. Alhamdulillah... semua selamat. Dah rehat dulu." ujar suami saya sambil mengusap ubun2 rambut saya.

"Belum solat lagi..." kata saya.

"Tak pe Dah rehat dulu, nanti abang ambil botol spray untuk ambil wudhu." tenangkan suami saya kepada saya.

Alhamdulillah, saya amat bersyukur semua berjalan baik. Ujian kecil yang Allah beri rasa memberi peluang saya bermuhasabah diri.

Sebentar kemudian sahabat saya zah dan kak midah datang ziarah. Mereka agak terkejut mendengar berita saya tiba2 sakit.

"Kak midah, bukan kak midah je... saya pun terkejut jugak. Dari sihat tiba2 Allah nak beri sakit sekelip mata je..." ujar saya.

"Itulah Dah... ada hikmah Allah nak beri, sabar je dengan ujian Allah ni..." nasihat kak midah pada saya.


Alhamdulillah Allah masih beri sahabat2 di sekelililing saya yang memberi kekuatan kepada saya. Cuma maaf saya tak berapa nak boleh layan sepenuhnya. Pergerakan saya terbatas. Tangan kiri saya memang kena bersambung wayar drip. Saya berbaring nak berpusing rasa masih kaku. Baru saya perasan, ada satu lagi saluran wayar bersambung dengan botol di bawah perut saya. Dan baru saya rasa.... betapa berharganya nikmat sihat...

Sebentar selepas sahabat2 saya pulang, doktor datang menjenguk.

"Sakit lagi..." sambil memeriksa perut saya.

"Ada lah sikit2." jawab saya. Memang pun walau sakit tapi tak lah sesakit seperti pagi tadi. Rasanya sakit pagi tadi sampai nak terguling2 (huhu... istilah exageratelah...)

Kemudian baru saya perasan, ada 2 plaster di perut saya. Dari tadi saya tak berani nak tengok apa doktor sudah buat kat perut saya. Melihat kesan tampalan plaster yang kecil di pusat dan bahagian kanan perut saya. Saya bersyukur lagi... Nampaknya pembedahan tak besar mana, "Betullah tu tebuk je... " bisik hati saya.

"Untuk malam ini, you tak boleh minum lagi." terang doktor. Saya hanya menganggukkan kepala.

"Kes you serius sikit. Disebabkan oleh sudah bernanah jadi ia makan masa sikit untuk sembuh. Kita sudah buang appendix tu, tapi kawasan yang di jahit tu masih belum kuat. Saya cuma bimbang jahitannya akan terbuka balik. Jika terbuka maka ia akan merebak ke kawasan lain. Jadi kita kena buat pengawasan." terang doktor lagi dengan wajah yang turut serius.

Saya sekadar senyum dan mengucapkan terima kasih. Memang gerun juga mendengar penerangannya. Perut saya tiba2 rasa ngilu... Doktor tak cakap kenapa jahit boleh terbuka balik, tapi saya agak, mungkin appendix saya pecah teruk... Aduh nak bayang pun tahu tahu sebab saya tak nampak apa yang berlaku dalam perut saya. Namun sekali lagi saya amat bersyukur, "Alhamdulillah... what ever happen, dah pecah, sudah jahit balik, nak tercabut lagi jahitan lepas ni ... saya tak larat nak fikir lagi.... Alhamdulillah, sekarang ini saya syukur sangat2 saya masih diberi pinjam nyawa oleh Nya..." hati saya berbicara.

Kemudian kak nor jiran saya sampai. "Kak nor, boleh tolong, ana belum solat nak solat." ngadu saya pada kak nor.

Sudah masuk waktu isya'. Tadi saya sudah niat jama'. "Ya Allah, ada hikmah mu... memberi aku merasa beribadah di waktu rukhsah..." bisik hati saya lagi.

Kak nor mengalas tangan saya di atas tuala. Kemudian kak nor menyembur air menggunakan spray meratakan air di tangan saya. Tangan kiri saya memang berplaster kerana jarum mencucuk untuk dripping, maka air diratakan di kawasan luar. Kemudian kak nor membantu menyapu air ke muka, rambut, ke dua tangan dan kaki. Huhu... sekali lagi rasa.... bersyukurlah kita dengan nikmat sihat.... bila sakit, nak buat sendiri tak dapat, semua kena dibantu.

Hanya mengenakan tudung, tubuh saya diselimutkan, saya bersolat jama' ta'khir di atas katil. Ruku' dan sujud sekadar memberi isyarat tunduk kepala... Sekali lagi saya rasa... "Ya Allah, apakah hikmah mu di sebalik apa yang terjadi keatas diri ku. Tak pernah hayat melakukan solat secara berbaring, kali ini Allah beri rasa... Ya Allah... Aku bersyukur... Allah masih memberi kesempatan untuk aku menikmati hidup ini walau pun dalam keadaan yang cukup sukar.... Ya Allah... aku bersyukur...." tidak henti2 hati saya berbisik dan bermuhasabah dengan Allah.

Jam 2.00 pagi saya terkejut. Bahagian bawah perut saya rasa sebu. Memang semenjak keluar dari bilik ot jam 8.00 malam tadi saya tak membuang air kecil. Sebelum tidur tadi nurse membantu saya untuk membuang sambil berbaring, tapi tak menjadi. Saya memicit loceng. Walau pun naemah ada menemankan saya, tapi tak sampai hati pula saya nak ganggu anakanda saya. Sejak dari petang menunggu saya tentu dia penat.

2 nurse datang. "Kenapa kak?". tanya nurse.

"Rasa macam nak kena ke tandas, boleh saya bangun tak?" beritahu saya.

"Oh... boleh tak pe, saya bantu kak, tapi kak kena kuat sikit, tahan sakit" ujar nya.

"Boleh..." jawab saya ringkas. Sejak dari pagi saya sakit, setakat nak bangun sakit sikit takkan saya tak boleh tahan. Perlahan-lahan saya cuba bangun. Huhu... mula rasa sakit dan dengan berbagai halangan... tangan kiri dengan botol drip dan bahagian bawah dengan botol yang mengeluarkan nanah di perut saya.... Tapi alhamdulillah dengan bantuan adik2 nurse semua beres... Sekali lagi cukup terasa... "Ya Allah... bersyukurlah dengan nikmat sihat yang Allah beri..."

Setelah adik2 nurse beredar... saya tak dapat melelapkan mata. Terkebil2 mata saya terbuka. Posisi saya pun terlentang, nak menggiring memang rasa tak selesa. Sekali lagi Allah memberi peluang untuk saya bermuhasabah lagi....

Cukup pantas peristiwa ini berlaku. Walaupun mungkin bagi orang lain, ia kecil, tapi bagi saya ia menjadi hari yang penuh bersejarah....

Syukur dengan kebetulan2 yang Allah susun... Kebetulan suami saya cuti, kalau dia kerja tentu saya tak ke klinik terus balik rumah... Kebetulan saya tak makan dari pagi, sebab tak berselera nak makan, maka perut saya memang sudah berpuasa. Bila saya warded, doktor terus boleh operate saya dengan kadar segera.

Syukur Allah beri semua selamat. Saya pernah dengar kalau appendix pecah, boleh bawa maut.... Saya bersyukur lagi saya selamat... Allah masih meminjamkan nyawa untuk saya.

Syukur Allah beri saya sakit sikit je... appendix je orang lain Allah uji dengan sakit yang lebih berat macam cancer ke dan sebagainya.

Syukur Allah bagi saya kuat. Dari pagi sampai petang saya masih dapat menahan sakit saya, tiada setitik air mata.... Masih terngiang2 doktor kata saya menahan sakit. Bukan saya sengaja tahan, tapi Allah bagi kuat kerana tak kala saya sakit, saya hanya berzikir, baca ma'thurat dan ingat Allah... Saya syukur, Allah beri rasa lupa sakit saya seketika....

Syukur bila saya sakit Allah beri saya peluang membaiki hubungan saya dengan Allah.
Syukur bila saya sakit Allah beri saya peluang untuk saya bermuhasabah dan membersihkan dosa2 saya.
Syukur bila saya sakit Allah beri saya peluang membaiki kelalaian dalam hidup saya.
Syukur bila saya sakit Allah beri saya rasa hidup saya bukan milik saya, tapi milik Allah.
Syukur bila saya sakit baru saya rasa betullah kata2 hadis "Dua kenikmatan yang kebanyakkan orang terlupa darinya, yaitu nikmat kesihatan dan waktu lapang....” (HR. Al-Bukhari)

Alhamdulillah.... moga perkongsian membawa iktibar buat yang membaca....

0 comments:

Aidil Fitri 1431H

Berita Harian : BeritaUtama

BERIKAN SOKONGAN ANDA...

BERIKAN SOKONGAN ANDA...

HULURKAN SUMBANGAN ANDA....

HULURKAN SUMBANGAN ANDA....

At-tarikh

jam UMMI di KUANTAN

jam WALID di JUBAIL

About Me

My photo
I'm Sharifah Faridah Hanim Tengku Embong. A mother of 6 children. Currently as a teacher at SMK Paya Besar, Kuantan.

My School of Fish (Please click if u like 2 feed da fish...)

Warna-warna Kehidupan....

warna-warna hidup mu
mewarnai kebebasan
mencerna keceriaan
mendambakan kegembiraan
menjalari kehidupan samudera
menyusuri rahsia ciptaan Allah
namun
aku tetap kagum
hidup mu tidak pernah lemas
hatta secebis daging mu
tidak pernah terjejas
dek keasinan melaut menyelubungi mu
mampukah kita
menggarap kehidupan ini
seperti mu
untuk terus melangkah
bertahtakan
keimanan dan ketaqwaan

Hamster 'Abbas Punya

Nazirah punya turtle...

Said nak juga...

Merisik Khabar

Liku-liku Kehidupan


  • SK Sultan Sulaiman 2 (1974 - 1979)
  • MRSM K Trg (1980-1984) 3rd Batch
  • LCP, Azusa (1985)
  • Citrus College, Glendora (1986)
  • USC, LA (1986 - 1989) Class of 1989
  • SM Sultan Sulaiman, Kuala Terengganu
  • Sykt Limbongan Timor Sdn Bhd, K Trg
  • Syarikat Amsys Bhd, Penang
  • SM Sultan Ismail, Kemaman
  • SM Vokasional, Kemaman
  • MPKT Batu Rakit (1993 - 1994)
  • SM Vokasional, Kuala Terengganu
  • SM Seri Budiman, Kuala Terengganu
  • SMK Paya Besar, Kuantan

  • Rapuh by Opick

    Detik waktu terus berjalan
    Berhias gelap dan terang
    Suka dan duka
    Tangis dan tawa
    Tergores bagai lukisan

    Seribu mimpi berjuta sepi
    Hadir bagai teman sejati
    Di antara lelahnya jiwa
    Dalam resah dan air mata
    Ku persembahkan kepadaMu
    Yang terindah dalam hidupku

    Meski ku rapuh dalam langkah
    Kadang tak setia kepadaMu
    Namun cinta dalam jiwa
    Hanyalah padaMu

    Maafkanlah bila hati
    Tak sempurna mencintaiMu
    Dalam dada ku harap hanya
    Dirimu yang bertakhta

    Detik waktu terus berlalu
    Semua berakhir padaMu