Hidup Untuk Memberi...

Hayah hidup ini hanyalah sekadar sekelip mata berbanding dengan kehidupan di yaummul akhirah. Lantaran apalah kiranya kita memberi walaupun hanya sekadar sekelumit.

KSH... 2nd day

Pagi2 naemah dan sakinah pulang ke smakl menumpang mok ngah dan pok ngoh. Nak naik bas tiket memang tak booking sebab kebiasaan balik dari bercuti panjang saya dan suami akan hantar anak2 balik ke asrama sambil2 tu menjenguk ayahbonda di kampung. Tapi kali ini penyusunan Allah merubah segala2nya.


Alhamdulillah, hari ini saya lebih bertenaga. Nak bangun pun tak perlu di bantu. Anak2 nazirah dan sa'id riuh nak duduk hospital juga, jaga ummi dia.

Pagi kak eda datang, baru dapat berita katanya. Susah2 je kak eda. Saya sudah segar pun hari ini. Walaupun pergerakan terbatas, tapi rasa lebih bertenaga. Teringat kata2 dr sufian, suami kak eda, Allah jadikan organ appendix yang mana saintis belum temui apa fungsi dia dalam badan manusia. Huhu... hikmahnya Allah nak beri rasa sakit untuk orang yang tak pernah sakit macam saya...

Hari ini doktor check macam biasa. Dan dia masih mengulang kata2 yang sama,"Kes you serius sikit. Disebabkan oleh sudah bernanah jadi ia makan masa sikit untuk sembuh. Kita sudah buang appendix tu, tapi kawasan yang di jahit tu masih belum kuat. Saya cuma bimbang jahitannya akan terbuka balik. Jika terbuka maka ia akan merebak ke kawasan lain. Jadi kita masih membuat pengawasan". Saya hanya mengangguk, pasrah dengan ketentuan Illahi. Alhamdulillah, saya sudah lalui ujian surgery, saya berdoa dalam hati moga Allah permudahkan pula proses penyembuhan saya.

Dan yang mengembirakan, selepas 2 hari tak makan, hanya bergantung pada dripped water , doktor memberi tahu. "Awak sudah boleh minum air manis2, seperti milo ke....". Lega saya mendengarnya.

Setiap pagi, petang dan malam nurse datang check suhu dan bp. Setakat ni bp ok tapi suhu badan tak ok, nurse kata "demam". Hairan juga, saya tak rasa badan panas. Tapi suhu badan yang di catit oleh nurse naik turun... Malam tu saya di cucuk untuk menurunkan suhu badan.

Lewat petang, hanisah dan siti nur hidayah datang. Terima kasih anak2 murid ku. Cikgu sudah bilang, doa sudah cukup untuk cikgu, tapi nak datang jugak.... Kemudian sh iffa pula datang dengan maknya, nama kamisah. (hehe... sama dengan adik ku cikgu kamisah) Sembang2 rupa2 saya ada bau2 bacang dengan ayah iffa.

"Cikgu, ayah suruh tanya ada saudara tak kat kota istana maziah" tanya iffa.

"Iffa... apa taknya, cikgu lahir kat situ." jawab saya.

"Cikgu sedara dengan sultan terengganu, agong?" tanya mak iffa.

"Ya... pangkat pupu2 tapi saya tak aware mana, we share the great2 grandfather sultan zainal abidin ke 3." jawab saya. What a small world.

Malam mendapat kunjungan dari bonda. Bonda singgah bersama ayah mood dan zaidi, on the way back to kerteh. Kata bonda, "Stok ubat sudah habis, kena balik cepat jumpa doktor." Huhu... memang nak ke kl tempoh hari bonda dengan bekalan ubat2nya sebab maklumlah, usia warga emas macam2 bekalan. So macam2 nasihat dari bonda, memang wajahnya nampak risau sebab maklumlah bila dengan operate, tengok botol terikat sana sini... Tapi saya cuba tenangkan bonda, "Jangan risau insya' Allah tak de ape2. Sihat ni... Boleh bangun jalan gi bilik air..." Tapi alhamdulillah... melihat wajah bonda memberi satu kekuatan. "Ya Allah, ampuniku dan ke dua ibu bapa ku, dan kasihanilah mereka seperti mana mereka mengasihaniku semenjak dari kecil lagi..." hati saya berdoa.

Namun yang penting alhamdulillah syukur pada Allah, saya dapat lalui hari ini dengan baik....

3 comments:

Ahmad Solihin Mohd Amin March 28, 2010 at 12:15 AM  

Assalamualaikum cikgu...

saya doakan moga2 cikgu cepat sembuh...amiin

detik2 ni banyak bagi saya kesedaran...(nak2 lg dengan lagu Taubat Seorang Hamba tuu)

terima kasih banyak2 cikgu...

(ex pb...)

cikgu sharifah March 28, 2010 at 10:23 AM  

Wsalam Solihin....

Alhamdulillah... Amin...

Begitulah setiap detik hidup ini ialah tarbiyah buat kita.
Macam mana spm? Minta mana?

Ahmad Solihin Mohd Amin March 28, 2010 at 11:57 AM  

Alhamdulillah....
spm...isk3

ade 2b ...alhamdulillah...
(fzk+chem...susah apply)
2b 9a...
insyaAllah...ade mintak kat uitm, um,uia...tp sume bkaitan sains(cam x yakin sgt)
harap2 dapat salah satu....amiin
moga2 cikgu hidup bahagia selalu... :>

Aidil Fitri 1431H

Berita Harian : BeritaUtama

BERIKAN SOKONGAN ANDA...

BERIKAN SOKONGAN ANDA...

HULURKAN SUMBANGAN ANDA....

HULURKAN SUMBANGAN ANDA....

At-tarikh

jam UMMI di KUANTAN

jam WALID di JUBAIL

About Me

My photo
I'm Sharifah Faridah Hanim Tengku Embong. A mother of 6 children. Currently as a teacher at SMK Paya Besar, Kuantan.

My School of Fish (Please click if u like 2 feed da fish...)

Warna-warna Kehidupan....

warna-warna hidup mu
mewarnai kebebasan
mencerna keceriaan
mendambakan kegembiraan
menjalari kehidupan samudera
menyusuri rahsia ciptaan Allah
namun
aku tetap kagum
hidup mu tidak pernah lemas
hatta secebis daging mu
tidak pernah terjejas
dek keasinan melaut menyelubungi mu
mampukah kita
menggarap kehidupan ini
seperti mu
untuk terus melangkah
bertahtakan
keimanan dan ketaqwaan

Hamster 'Abbas Punya

Nazirah punya turtle...

Said nak juga...

Merisik Khabar

Liku-liku Kehidupan


  • SK Sultan Sulaiman 2 (1974 - 1979)
  • MRSM K Trg (1980-1984) 3rd Batch
  • LCP, Azusa (1985)
  • Citrus College, Glendora (1986)
  • USC, LA (1986 - 1989) Class of 1989
  • SM Sultan Sulaiman, Kuala Terengganu
  • Sykt Limbongan Timor Sdn Bhd, K Trg
  • Syarikat Amsys Bhd, Penang
  • SM Sultan Ismail, Kemaman
  • SM Vokasional, Kemaman
  • MPKT Batu Rakit (1993 - 1994)
  • SM Vokasional, Kuala Terengganu
  • SM Seri Budiman, Kuala Terengganu
  • SMK Paya Besar, Kuantan

  • Rapuh by Opick

    Detik waktu terus berjalan
    Berhias gelap dan terang
    Suka dan duka
    Tangis dan tawa
    Tergores bagai lukisan

    Seribu mimpi berjuta sepi
    Hadir bagai teman sejati
    Di antara lelahnya jiwa
    Dalam resah dan air mata
    Ku persembahkan kepadaMu
    Yang terindah dalam hidupku

    Meski ku rapuh dalam langkah
    Kadang tak setia kepadaMu
    Namun cinta dalam jiwa
    Hanyalah padaMu

    Maafkanlah bila hati
    Tak sempurna mencintaiMu
    Dalam dada ku harap hanya
    Dirimu yang bertakhta

    Detik waktu terus berlalu
    Semua berakhir padaMu