Hidup Untuk Memberi...

Hayah hidup ini hanyalah sekadar sekelip mata berbanding dengan kehidupan di yaummul akhirah. Lantaran apalah kiranya kita memberi walaupun hanya sekadar sekelumit.

Majlis Talian Kasih

Alhamdulillah, semalam bertolak balik KT
bertemu bonda dan ayahanda.
Sampai agak BB tengah malam.
Pagi ini menziarahi anakanda2 di SMASKL
kerana menghadiri Majlis Talian Kasih.
Perjumpaan ibu bapa dan pelajar
membincangkan prestasi peperiksaan pertengahan
tahun yang berlalu tempoh hari.

Biasalah sebelum perjumpaan ada ucapan dari
Mudir SMASKL Ustaz Rohmat.
Antara kata2 ustaz yang cukup berkesan,
tak susah nak menjadikan air supaya menjadi basah
dan tak susah kalau nak menjadikan api
supaya menjadi terbakar,
tapi bukan mudah nak menjadikan manusia
supaya menjadi manusia.
Cukup berat maksud yang tersirat.
Moga anak2 semua mengerti mengapa
anak2 semua dihantar ke sekolah yang mungkin
tak sebaik prasarana sekolah2 yang lain.
Namun dakwah dan tarbiyah itulah yang diutamakan.
Alhamdulillah buat naemah dan sakinah
tahniah dapatlah hadiah.
Moga menjadi motivasi untuk lebih cemerlang
di masa2 akan datang.
Buat kak long jangan sedih sebab tak dapat hadiah.
Umi tahu kak long sudah cuba yang terbaik.



Selesai acara penyampaian hadiah, jengok2 kantin.
Kak long n sahabat2 gen-3 sedang sibuk
memasak kerana buat jualan gerai.
Abbas paling suka sebab ada ikan keli goreng...



Ini acara paling favorite buat budak2 sekolah.
Kalau berkawad, dua hari dua malam tak pe...
Alhamdulilah, semua bersemangat.
Ayah2 pun bersemangat mungkin
zaman sekolah dulu2 kurang aktiviti sebegini.



Selesai tengok kawad, ambil keputusan.
Mula2 ambik kak long punya.
Alhamdulillah, 1A - mathematics
and 1 G - additional mathematics...
Huhu... walid mula risau, saya cool je.
Kata suami saya," Macamana boleh tak?
SPM 3 bulan je lagi"
Kata2 biasa dari seorang guru macam saya,
"Biaselah tu, baru 1/2 tahun, insya'Allah, Allah bantu..."



Masa menunggu memang lama.
Apa lagi melayan kerenah said
yang kebosanan. Macam2 kak sakinahnya
kena melayan....



Kemudian, jengok yang naemah pulak.
huhu... juga 1A, 1E ... sejarah!.
Sah anakanda ku sorang ini
kurang minat membaca...
Alasannya, banyak sangat nak kena hafal!



Sambil2 tu, nazirah pulak naik boring.
"Umi nak pinjam hp.."
"Nak buat ape?"
"Irah nak tangkap gambar bukit tu, cantik..."
Alhamdulillah moga dapat merasai
kehebatan dan kekuasan Allah.
Hasilnya lihat lah sendiri,
ada lah sikit2 seni fotografi.



Kemudian naik tingkat atas sekali
ambil keputusan sakinah.
Masa tu cari said tak de,
Alahai sekolah macam rumah dia jalan2.
Jengok2 dari atas, rupanya
menuju ke gerai jualan sorang2...



Keputusan sakinah, alhamdulillah.
Nampak macam sudah dapat menyesuaikan
diri dengan kehidupan di sini.
Cikgu kata ada potensi untuk cemerlang.
Moga kata2 semangat itu akan buat sakinah
lebih bersungguh2 ye...



Selesai majlis, balik rumah bonda.
Anak2 pun nak ikut jumpa nenda berdua.
Tapi balik kali ini agak pendek.
Petang saya terpaksa balik awal ke kuantan
sebab ada ProCAST di Felda Chini 5.
Program bermula jumaat lagi.
Tapi kami pergi lewat ke kt dulu.
Maka menghampiri 3.30 ptg bertolak balik.
Singgah kenduri kawin di chenor.
Sampai chini menghampiri 9.00 malam.
Saya terus ke rumah adik ipar saya,sham gold di sana.



Selesai settle anak2, saya dan suami ke dewan
di felda chini 5 melihat perjalanan ProCAST.
Ramai juga anak2 yang hadir.
Mereka sedang mendengar ceramah berkaitan
Palestine. Mungkin sudah banyak aktiviti
yang telah dijalankan. Jumpa adik2 or anak2?
HaluanSISWA yang menjadi fasilitator.
Mereka semua didatangkan khas dari KTD.
Majlis berakhir dengan acara salam semut.
Esok sambung lagi...

0 comments:

Aidil Fitri 1431H

Berita Harian : BeritaUtama

BERIKAN SOKONGAN ANDA...

BERIKAN SOKONGAN ANDA...

HULURKAN SUMBANGAN ANDA....

HULURKAN SUMBANGAN ANDA....

At-tarikh

jam UMMI di KUANTAN

jam WALID di JUBAIL

About Me

My photo
I'm Sharifah Faridah Hanim Tengku Embong. A mother of 6 children. Currently as a teacher at SMK Paya Besar, Kuantan.

My School of Fish (Please click if u like 2 feed da fish...)

Warna-warna Kehidupan....

warna-warna hidup mu
mewarnai kebebasan
mencerna keceriaan
mendambakan kegembiraan
menjalari kehidupan samudera
menyusuri rahsia ciptaan Allah
namun
aku tetap kagum
hidup mu tidak pernah lemas
hatta secebis daging mu
tidak pernah terjejas
dek keasinan melaut menyelubungi mu
mampukah kita
menggarap kehidupan ini
seperti mu
untuk terus melangkah
bertahtakan
keimanan dan ketaqwaan

Hamster 'Abbas Punya

Nazirah punya turtle...

Said nak juga...

Merisik Khabar

Liku-liku Kehidupan


  • SK Sultan Sulaiman 2 (1974 - 1979)
  • MRSM K Trg (1980-1984) 3rd Batch
  • LCP, Azusa (1985)
  • Citrus College, Glendora (1986)
  • USC, LA (1986 - 1989) Class of 1989
  • SM Sultan Sulaiman, Kuala Terengganu
  • Sykt Limbongan Timor Sdn Bhd, K Trg
  • Syarikat Amsys Bhd, Penang
  • SM Sultan Ismail, Kemaman
  • SM Vokasional, Kemaman
  • MPKT Batu Rakit (1993 - 1994)
  • SM Vokasional, Kuala Terengganu
  • SM Seri Budiman, Kuala Terengganu
  • SMK Paya Besar, Kuantan

  • Rapuh by Opick

    Detik waktu terus berjalan
    Berhias gelap dan terang
    Suka dan duka
    Tangis dan tawa
    Tergores bagai lukisan

    Seribu mimpi berjuta sepi
    Hadir bagai teman sejati
    Di antara lelahnya jiwa
    Dalam resah dan air mata
    Ku persembahkan kepadaMu
    Yang terindah dalam hidupku

    Meski ku rapuh dalam langkah
    Kadang tak setia kepadaMu
    Namun cinta dalam jiwa
    Hanyalah padaMu

    Maafkanlah bila hati
    Tak sempurna mencintaiMu
    Dalam dada ku harap hanya
    Dirimu yang bertakhta

    Detik waktu terus berlalu
    Semua berakhir padaMu