Hidup Untuk Memberi...

Hayah hidup ini hanyalah sekadar sekelip mata berbanding dengan kehidupan di yaummul akhirah. Lantaran apalah kiranya kita memberi walaupun hanya sekadar sekelumit.

Mesyuarat Pertama 2011

Dua hari bermesyuarat di bilik syarahan baru.
Boss buat kejutan buat cikgu2....
siapkan bilik syarahan baru yang diconvert
dari makmal lama.
Okey lah... moga2 tahun ini lebih bersemangat
sebab boss sendiri buat inhouse bertajuk team building.

Dan tambahan sikit dari saya, maka berkerjalah kita
tahun ini dengan penuh bersemangat nak mendidik
anak2 pelajar kita seperti anak2 kita sendiri
kerana merekalah masa depan kita.
Nak tengok masa depan lihat remaja hari ini...
Dan rata2 realiti mengambarkan remaja hari ini
tidak mengambarkan seperti yang kita kehendaki.
Maka ditangan kita guru untuk merubah,
menyedarkan dan membimbing anak2 pelajar kita
agar menjadi insan yang seperti mana Allah kehendaki.
Bukan sekadar ilmu dunia tapi ilmu akhirat juga
kita sedia dan berikan untuk mereka.
Seperti mana kata boss
kalau semua guru adalah guru disiplin,
jangan mengharapkan guru disiplin sahaja mengawal pelajar
maka semua guru juga adalah pembimbing pelajar
yang membimbing mereka ke arah kebaikan
dan jangan dibiarkan hanya ustaz dan ustazah
atau kaunselor sahaja buat kerja2 ni.

"Setiap kamu adalah pemimpin
dan
setiap dari kamu diminta dipertanggungjawabkan
berdasarkan apa yang kamu pimpin."
hadis Rasullah saw.

0 comments:

Aidil Fitri 1431H

Berita Harian : BeritaUtama

BERIKAN SOKONGAN ANDA...

BERIKAN SOKONGAN ANDA...

HULURKAN SUMBANGAN ANDA....

HULURKAN SUMBANGAN ANDA....

At-tarikh

jam UMMI di KUANTAN

jam WALID di JUBAIL

About Me

My photo
I'm Sharifah Faridah Hanim Tengku Embong. A mother of 6 children. Currently as a teacher at SMK Paya Besar, Kuantan.

My School of Fish (Please click if u like 2 feed da fish...)

Warna-warna Kehidupan....

warna-warna hidup mu
mewarnai kebebasan
mencerna keceriaan
mendambakan kegembiraan
menjalari kehidupan samudera
menyusuri rahsia ciptaan Allah
namun
aku tetap kagum
hidup mu tidak pernah lemas
hatta secebis daging mu
tidak pernah terjejas
dek keasinan melaut menyelubungi mu
mampukah kita
menggarap kehidupan ini
seperti mu
untuk terus melangkah
bertahtakan
keimanan dan ketaqwaan

Hamster 'Abbas Punya

Nazirah punya turtle...

Said nak juga...

Merisik Khabar

Liku-liku Kehidupan


  • SK Sultan Sulaiman 2 (1974 - 1979)
  • MRSM K Trg (1980-1984) 3rd Batch
  • LCP, Azusa (1985)
  • Citrus College, Glendora (1986)
  • USC, LA (1986 - 1989) Class of 1989
  • SM Sultan Sulaiman, Kuala Terengganu
  • Sykt Limbongan Timor Sdn Bhd, K Trg
  • Syarikat Amsys Bhd, Penang
  • SM Sultan Ismail, Kemaman
  • SM Vokasional, Kemaman
  • MPKT Batu Rakit (1993 - 1994)
  • SM Vokasional, Kuala Terengganu
  • SM Seri Budiman, Kuala Terengganu
  • SMK Paya Besar, Kuantan

  • Rapuh by Opick

    Detik waktu terus berjalan
    Berhias gelap dan terang
    Suka dan duka
    Tangis dan tawa
    Tergores bagai lukisan

    Seribu mimpi berjuta sepi
    Hadir bagai teman sejati
    Di antara lelahnya jiwa
    Dalam resah dan air mata
    Ku persembahkan kepadaMu
    Yang terindah dalam hidupku

    Meski ku rapuh dalam langkah
    Kadang tak setia kepadaMu
    Namun cinta dalam jiwa
    Hanyalah padaMu

    Maafkanlah bila hati
    Tak sempurna mencintaiMu
    Dalam dada ku harap hanya
    Dirimu yang bertakhta

    Detik waktu terus berlalu
    Semua berakhir padaMu