Hidup Untuk Memberi...

Hayah hidup ini hanyalah sekadar sekelip mata berbanding dengan kehidupan di yaummul akhirah. Lantaran apalah kiranya kita memberi walaupun hanya sekadar sekelumit.

Konvensyen Pembangunan Ummah 2010

Monday, 25 October 2010 18:14
PUTRAJAYA, 25 Oktober 2010 – Konvensyen Pembangunan Ummah 2010 yang bertemakan “Bersama Menangani Permasalahan Ummah” telah berlangsung dengan jayanya di Masjid Putra, Putrajaya selama 3 hari bermula 22 hingga 24 Oktober 2010. Seramai 265 peserta dari seluruh Malaysia terlibat dalam menjayakan konvensyen pada kali ini.

Konvensyen ini adalah anjuran Pertubuhan Himpunan Lepasan Institusi-institusi Pengajian Tinggi Malaysia (HALUAN) dengan kerjasama Masjid Putra, Putrajaya.

Ucapan perasmian konvensyen yang julung-julung kali diadakan ini telah disempurnakan oleh Pengerusi Permodalan Nasional Berhad, Y.Bhg. Tun Ahmad Sarji Abdul Hamid. Beliau juga telah membentangkan kertas kerja pertama konvesyen yang bertajuk “Pembangunan Ummah Asas Pembangunan Negara”.

Konvensyen Pembangunan Ummah (KPU) 2010 mempunyai objektif dan matlamat untuk mewujudkan suasana interaktif antara NGO dan masyarakat, di samping untuk meningkatkan pengetahuan dan maklumat semasa berkaitan dengan pembangunan ummah dan mengenal pasti peranan yang perlu dimainkan oleh masyarakat terhadap isu-isu semasa ummah. Justeru, KPU pada kali ini menampilkan beberapa orang tokoh masyarakat yang sangat mahir dan arif dalam bidang pembangunan ummah yang meliputi bidang pendidikan, ekonomi, sosial, dakwah dan sebagainya.

Selain Tun Ahmad Sarji antara tokoh yang turut tampil membentangkan kertas kerja ialah Profesor Pendidikan Institusi Pendidikan UIAM Y.Bhg. Prof Dato’ Dr Sidek Baba, Penasihat Global Civilizations Study Centre UK Y.Bhg. Dr Kamal Tawfik ElHelbawy, Pengerusi QSR Brands Bhd Y.Bhg. Tan Sri Dato’ Muhammad Ali Hashim, Ketua Pengarah Institut Kefahaman Islam Malaysia(IKIM) Y.Bhg. Datuk Nik Mustapha Hj Nik Hassan, Pensyarah Institut Sains dan Teknlogi Nasional (ISTN) Jakarta, Indonesia Y.Bhg. Prof Dr Ir Agus Priyono, Presiden HALUAN Malaysia Y.Bhg. Dr Abdullah Sudin Abdul Rahman dan juga panel jemputan forum iaitu Wakil TERAS , Y.Bhg. Tn Hj Muhammad Azmi Bin Abdul Hamid dan Wakil WADAH, Y.Bhg. Prof Dato’ Dr Mohd Yusof Hj Othman.

Sepanjang sesi konvesyen selama 3 hari ini, para peserta telah dibentangkan dengan pelbagai maklumat, pertukaran maklumat dan sesi perkongsian pandangan ke arah mencari langkah-langkah yang lebih produktif, dinamik dan berkesan untuk menangani isu ummah ini. Di samping itu juga, mediaHALUAN Rawang telah mengambil inisiatif untuk menyiarkan lintas langsung perjalanan konvensyen ini secara "live streaming" di laman web rasmi konvensyen. Lebih kurang 2,500 orang menyaksikan konvensyen ini melalui internet.

Konvesyen berakhir dengan upacara majlis perasmian yang disempurnakan oleh Ketua Pengarah Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) , Y.Bhg. Dato’ Haji Wan Mohammad Bin Dato’ Sheikh Abdul Aziz. Di dalam ucapannya, beliau sangat gembira dengan usaha-usaha seperti ini dan berharap agar segala idea-idea dan pandangan para tokoh negara didokumenkan serta diusulkan kepada pihak berwajib agar cadangan-cadangan yang baik ini dapat dilaksanakan dan diterapkan dalam perancangan kerajaan.

Adalah diharapkan segala perkongsian ilmu, pengetahuan, pertukaran idea serta pandangan sepanjang konvesyen ini akan membuka minda para peserta dan akan menjadi suatu perkara yang bermanafaat untuk dijadikan salah satu sumber kekuatan untuk mengatur langkah kolektif dan bersepadu kearah menyelesaikan permasalahan ummah.

SUMBER : http://www.haluan.org.my/v3/index.php/konvensyen-pembangunan-ummah-2010.html

0 comments:

Aidil Fitri 1431H

Berita Harian : BeritaUtama

BERIKAN SOKONGAN ANDA...

BERIKAN SOKONGAN ANDA...

HULURKAN SUMBANGAN ANDA....

HULURKAN SUMBANGAN ANDA....

At-tarikh

jam UMMI di KUANTAN

jam WALID di JUBAIL

About Me

My photo
I'm Sharifah Faridah Hanim Tengku Embong. A mother of 6 children. Currently as a teacher at SMK Paya Besar, Kuantan.

My School of Fish (Please click if u like 2 feed da fish...)

Warna-warna Kehidupan....

warna-warna hidup mu
mewarnai kebebasan
mencerna keceriaan
mendambakan kegembiraan
menjalari kehidupan samudera
menyusuri rahsia ciptaan Allah
namun
aku tetap kagum
hidup mu tidak pernah lemas
hatta secebis daging mu
tidak pernah terjejas
dek keasinan melaut menyelubungi mu
mampukah kita
menggarap kehidupan ini
seperti mu
untuk terus melangkah
bertahtakan
keimanan dan ketaqwaan

Hamster 'Abbas Punya

Nazirah punya turtle...

Said nak juga...

Merisik Khabar

Liku-liku Kehidupan


 • SK Sultan Sulaiman 2 (1974 - 1979)
 • MRSM K Trg (1980-1984) 3rd Batch
 • LCP, Azusa (1985)
 • Citrus College, Glendora (1986)
 • USC, LA (1986 - 1989) Class of 1989
 • SM Sultan Sulaiman, Kuala Terengganu
 • Sykt Limbongan Timor Sdn Bhd, K Trg
 • Syarikat Amsys Bhd, Penang
 • SM Sultan Ismail, Kemaman
 • SM Vokasional, Kemaman
 • MPKT Batu Rakit (1993 - 1994)
 • SM Vokasional, Kuala Terengganu
 • SM Seri Budiman, Kuala Terengganu
 • SMK Paya Besar, Kuantan

 • Blog Archive

  Rapuh by Opick

  Detik waktu terus berjalan
  Berhias gelap dan terang
  Suka dan duka
  Tangis dan tawa
  Tergores bagai lukisan

  Seribu mimpi berjuta sepi
  Hadir bagai teman sejati
  Di antara lelahnya jiwa
  Dalam resah dan air mata
  Ku persembahkan kepadaMu
  Yang terindah dalam hidupku

  Meski ku rapuh dalam langkah
  Kadang tak setia kepadaMu
  Namun cinta dalam jiwa
  Hanyalah padaMu

  Maafkanlah bila hati
  Tak sempurna mencintaiMu
  Dalam dada ku harap hanya
  Dirimu yang bertakhta

  Detik waktu terus berlalu
  Semua berakhir padaMu