Hidup Untuk Memberi...

Hayah hidup ini hanyalah sekadar sekelip mata berbanding dengan kehidupan di yaummul akhirah. Lantaran apalah kiranya kita memberi walaupun hanya sekadar sekelumit.

Finally...

Alhamdulillah, finally after months of hibernating, I'll be able to write something...So sorry for all sahabats (Kak Nab n others...), my sisters (Umi Su, Umi Yah, etc...), my nephews and nieces (yang jauh n dekat), my beloved students... and whoever comes and visits this blog to get the latest info. School days after Raya were really the hectic moment, if I had to list down 1, 2, 3... Anyway, still have to improve my self, it's not easy untuk membuat amalan biar sedikit tapi berterusan.

Anyway, after writing some stories, problem pula dengan internet. Semalam masa cuba kat rumah, broadband tak leh pakai. Hari ini cuba di sekolah, tak leh nak upload images pulak. So those backdated stories will be uploaded later on.

So for my beloved husband (now at Fuji, Japan for a 5 day meeting) sorry, I still cannot keep my promise to upload the latest photos/stories. Anyway anak-anak semua sihat alhamdulillah.

Buat anak-anak dari SMASKL yang datang ziarah hujung minggu ini. Maaf juga makcik tak sempat nak sembang panjang-panjang. Hopefully all of you enjoy Rehlah Tarbawi at Air Terjun Sg Pandan, Panching. Gambar nanti kena upload lain kalilah sebab masalah. Semoga sedetik kita bersama akan membuah ukhwah yang berpanjangan.

Juga buat Ukh Norma Sahree, selamat berpindah ke tempat baru di Pulau Pinang. Moga ALlah memberi kekuatan untuk meneruskan penghidupan baru disana nanti. Insya'Allah walau dimana kita berada, tarbiyah mesti diteruskan.

Lastly, untuk semua pelajar-pelajar saya (5 Saksama n 5 Syumul) yang akan menduduki peperiksaan Kertas Add Math esok (Selasa 18 Nov), buat elok-elok. Insya'ALlah, cikgu sentiasa mendoakan yang terbaik buat anda semua. Remember... Add Math is easy. Usaha sedaya yang mampu dan tawakal kepada ALlah swt. Insya'ALlah seperti cikgu kata tempoh hari, bila kita usaha ALlah akan beri yang terbaik buat kita.

4 comments:

farahidris November 19, 2008 at 7:12 PM  

saya dah wt yg terbaik..
klu xdpt ape yg sy impikan dan yg sy janji kt cg, cg jgn kecik at lak eh..
ape yg sy dpt..tu je yg sy mampu beri kt cg...btw...doakan sy dpt keputusan yg elok k..esp for +MATH..

cikgu sharifah November 20, 2008 at 12:27 PM  

InsyaAllah, tawakal kepada Allah itu yang terbaik...

cikgu zainab November 21, 2008 at 7:39 PM  

Salam Pah,
Haa...dah update!! Kak Nab tau yg Pah teramat busy..Apa pun..happy holidays.

anakmelayu December 1, 2008 at 11:59 AM  

salam. cikgu, masih ingat saya? anak murid cikgu yang paling malas belajar matematik tambahan. Apapun, terima kasih untuk segala bakti ynag cikgu curahkan... i'll never forget it. ada masa jenguklah blog saya ye cikgu. Assalamualaikum

Aidil Fitri 1431H

Berita Harian : BeritaUtama

BERIKAN SOKONGAN ANDA...

BERIKAN SOKONGAN ANDA...

HULURKAN SUMBANGAN ANDA....

HULURKAN SUMBANGAN ANDA....

At-tarikh

jam UMMI di KUANTAN

jam WALID di JUBAIL

About Me

My photo
I'm Sharifah Faridah Hanim Tengku Embong. A mother of 6 children. Currently as a teacher at SMK Paya Besar, Kuantan.

My School of Fish (Please click if u like 2 feed da fish...)

Warna-warna Kehidupan....

warna-warna hidup mu
mewarnai kebebasan
mencerna keceriaan
mendambakan kegembiraan
menjalari kehidupan samudera
menyusuri rahsia ciptaan Allah
namun
aku tetap kagum
hidup mu tidak pernah lemas
hatta secebis daging mu
tidak pernah terjejas
dek keasinan melaut menyelubungi mu
mampukah kita
menggarap kehidupan ini
seperti mu
untuk terus melangkah
bertahtakan
keimanan dan ketaqwaan

Hamster 'Abbas Punya

Nazirah punya turtle...

Said nak juga...

Merisik Khabar

Liku-liku Kehidupan


  • SK Sultan Sulaiman 2 (1974 - 1979)
  • MRSM K Trg (1980-1984) 3rd Batch
  • LCP, Azusa (1985)
  • Citrus College, Glendora (1986)
  • USC, LA (1986 - 1989) Class of 1989
  • SM Sultan Sulaiman, Kuala Terengganu
  • Sykt Limbongan Timor Sdn Bhd, K Trg
  • Syarikat Amsys Bhd, Penang
  • SM Sultan Ismail, Kemaman
  • SM Vokasional, Kemaman
  • MPKT Batu Rakit (1993 - 1994)
  • SM Vokasional, Kuala Terengganu
  • SM Seri Budiman, Kuala Terengganu
  • SMK Paya Besar, Kuantan

  • Rapuh by Opick

    Detik waktu terus berjalan
    Berhias gelap dan terang
    Suka dan duka
    Tangis dan tawa
    Tergores bagai lukisan

    Seribu mimpi berjuta sepi
    Hadir bagai teman sejati
    Di antara lelahnya jiwa
    Dalam resah dan air mata
    Ku persembahkan kepadaMu
    Yang terindah dalam hidupku

    Meski ku rapuh dalam langkah
    Kadang tak setia kepadaMu
    Namun cinta dalam jiwa
    Hanyalah padaMu

    Maafkanlah bila hati
    Tak sempurna mencintaiMu
    Dalam dada ku harap hanya
    Dirimu yang bertakhta

    Detik waktu terus berlalu
    Semua berakhir padaMu